Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Periodico: Πέντε χώρες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας

El Periodico: Πέντε χώρες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας
Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Βουλγαρία και Ουγγαρία εκφράζουν αντιρρήσεις για όσα έχουν προσυμφωνηθεί με την Άγκυρα
Ο στόχος της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Periodico» και δεν είναι άλλος από την επιστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα σε τουρκικό έδαφος.
Ωστόσο, η λίστα με τα νομικά και πολιτικά εμπόδια για την επίτευξή της παραμένει ακόμη ευρεία.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, όμως έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο και αυτός είναι να πετύχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία βιώσιμη νομικά και πρακτικά», τονίζει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Προσθέτει δε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ένα πρωινό την Παρασκευή με τον τούρκο πρωθυπουργό, όμως η κουζίνα θα πρέπει να είναι έτοιμη να σερβίρει επίσης και ένα γεύμα».
Έντονη κριτική στη συμφωνία, αλλά και αμφιβολίες έχουν εκφράσει ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ισπανία.
• Η Κύπρος και η ένταξη της Τουρκίας: Είναι η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε. που επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αύριο, Πέμπτη, 17 Μαρτίου, μια εύγλωττη ένδειξη του πού βλέπει ο πρόεδρος της Ε.Ε. να υπάρχει το κύριο πρόβλημα.
Ένα από τα θέματα που θέτει η Τουρκία για τη συμφωνία είναι η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε., κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Κύπρος.
Η Βουλγαρία και οι εναλλακτικές διαδρομές: Το κλείσιμο της βαλκανικής οδού ανησυχεί ιδιαίτερα τη Βουλγαρία, που φοβάται ότι οι διακινητές θα βρουν νέους δρόμους για την είσοδο των μεταναστών στην Ε.Ε. μέσω των εδαφών της.
Η Βουλγαρία θέλει εγγυήσεις ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τους μετανάστες εκείνους που έχουν διασχίσει παράνομα και τα δικά της σύνορα.
• Η Ουγγαρία και η μετεγκατάσταση: Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Vitor Orban, ήταν ο πρώτος που τόνισε ότι θα ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
• Η Γαλλία και τα ανθρώπινα δικαιώματα: Αν και ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, δεν έχει ανακοινώσει κανένα βέτο, ωστόσο έχει εκφράσει δημοσίως τις αμφιβολίες του σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, όπως και για αίτημά της σχετικά με τη βίζα για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.
• Η Ισπανία και η νομιμότητα: Αν και ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, αξιολογεί θετικά το σχέδιο της συμφωνίας, η ισπανική κυβέρνηση τροποποίησε τη θέση της μετά την κριτική από την αντιπολίτευση και σημειώνει ότι δεν θα αποδεχθεί μαζικές απελάσεις προσφύγων.
α
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης