Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επίκειται παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών για να διασώσουν... τις μετοχές – Το τραγικό λάθος επαναλαμβάνεται

Επίκειται παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών για να διασώσουν... τις μετοχές – Το τραγικό λάθος επαναλαμβάνεται
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα
Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία αλλά και σε πιο περιφερειακές χώρες με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και εσχάτως με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχουν προκαλέσει τεράστιες στρεβλώσεις στις οικονομίες και ειδικά στις αγορές.
Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – τουλάχιστον των μεγαλύτερων – έχουν εκτιναχθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όλα τα τελευταία χρόνια έφθασαν τα 12 με 12,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια
Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια
FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα

Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα
1)Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν βοήθησε την αύξηση της ανάπτυξης
2)Οι αγορές όμως ευεργετήθηκαν, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικά ράλι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά όπως π.χ. ο DAX στην Γερμανία.
Οι εταιρίες στις ΗΠΑ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας προέβησαν σε επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών – άγγιξαν τα 654 δισεκ. δολάρια - φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φούσκωσαν ακραία και τα ομόλογα.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 76 ευρωπαϊκά ομόλογα και μαζί με την Ελβετία 91 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -1%.
Τι σημαίνει -1% επιτόκιο;
Η τιμή ενός ομολόγου κατά την έκδοση του διαμορφώνεται στο 100 αυτό που ονομάζεται ονομαστική αξία.
Η τιμή του διετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στις 107,7 μονάδες βάσης.
Αν κάποιος έχει επενδύσει 1 εκατ ευρώ θα πρέπει να πληρώσει και 10 χιλιάδες ευρώ στην Ελβετία για να κατέχει το 2ετές ομόλογο.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αποτέλεσαν την πιο ακραία στρέβλωση γιατί
Α)μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 76 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
Β)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
Γ)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
Δ)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Τα αρνητικά επιτόκια νέα μόδα νομισματικής πολιτικής…είναι ένδειξη αδυναμίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνία  κατέφυγε στο πείραμα των αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων.
Η Σουηδία μείωσε ακόμα περισσότερο τα ήδη αρνητικά παρεμβατικά της επιτόκια.
Η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,05% αλλά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,30% με προοπτική στο -0,50%.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Ο Καναδάς είναι πολύ πιθανό ότι στο 2016 ή το 2017 θα καταστήσει αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια θέτοντας ως μέγιστο όριο το επίπεδο του -0,50% - .
Η Νορβηγία, μετά την Σουηδία και Δανία, θα εφαρμόσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Από τον Σεπτέμβριο 2015, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) έχει καταστήσει αρνητικό (-0,25%) το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες (δεν θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για τη Νορβηγία).
Το Ισραήλ εξετάζει να μειώσει σε αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δεν αποκλείεται να μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια της στερλίνας εντός του 2016.
Η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων στηρίζεται σε μια απλή λογική.
-Όταν είναι αρνητικά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων η Κεντρική τράπεζα θέλει να αποθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην Κεντρική τράπεζα και να την χρησιμοποιούν για επενδύσεις.
-Όταν είναι αρνητικά τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια τότε στόχος είναι να μηδενιστεί το κόστος χρήματος ώστε τράπεζες και εταιρίες να δανείζονται χωρίς κόστος.
Όμως η κίνηση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε προγράμματα αρνητικών επιτοκίων μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι απόδειξη αδυναμίας και αποτυχίας, είναι ένδειξη ότι τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών εξαντλούνται.
Η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχει ελαχιστοποιηθεί στην Ευρώπη – πλην της Ελλάδος – ενώ τα αρνητικά επιτόκια είναι λάθος μήνυμα, είναι ένδειξη αδυναμίας.

Οι κεντρικές τράπεζες αναζητούν λύσεις…και προετοιμάζονται για παρέμβαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών καταναλωτή, είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco.
Ο Visco παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αύξηση των τιμών καταναλωτή, αλλά η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο προκειμένου ο δείκτης να φτάσει τους στόχους της.
Όμως επιθετικές και πρώιμες κινήσεις θα περιορίσουν σημαντικά τα περιθώρια δράσης, προειδοποίησε.
Το μέλος της ΕΚΤ ανάφερε, επίσης, ότι είναι παράλογη η πτώση των αγορών, καθώς δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης που να δικαιολογεί τις τελευταίες κινήσεις.
Επίσης, χαρακτήρισε υπερβολικούς τους φόβους για την Κίνα.
Η ΕΚΤ αναμένεται στην συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου του 2016 να λάβει νέα μέτρα.
Ωστόσο για το τι θα συμβεί προσεχώς θα το μάθουμε στις 27 και 28 Φεβρουαρίου του 2016 οπότε και συνεδριάζει στην Σαγκάη η ομάδα των G20.
Κάποιοι θεωρούν ότι η Κεντρική τράπεζα της Κίνας θα υποτιμήσει επιθετικά το γουάν, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της και η FED θα καθυστερήσει την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Πάντως όπως επισημαίνει και η Bank of America είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δράση των κεντρικών τραπεζών - ειδικά της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας υποτιμώντας το γουάν - ώστε να βοηθήσουν εκ νέου τις αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια να ανακόψουν την διεθνή κατρακύλα.
Όμως αντί να αφήσουν τα χρηματιστήρια να ξεφουσκώσουν ώστε οι αποτιμήσεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες έχουν αποφασίσει με πλασματική – παρεμβατικό τρόπο να στηρίξουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το λάθος επαναλαμβάνεται....με τις παρεμβάσεις.
Ωστόσο αν δεν υπάρξει παρέμβαση, η κατρακύλα των μετοχών και των χρηματιστηρίων συνολικά θα συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης