Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Πώς η ΕΕ μετατρέπει την πολιτική της κρίση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Business Insider: Πώς η ΕΕ μετατρέπει την πολιτική της κρίση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα
Το τελεσίγραφο που έδωσε η ΕΕ στην Ελλάδα για την βελτίωση των συνοριακών ελέγχων μακροπρόθεσμα στρέφεται και εναντίον της
Τα μέλη της ΕΕ ουσιαστικά έδωσαν τρεις μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις «ελλείψεις» στον έλεγχο της ροής μεταναστών και προσφύγων αλλιώς «θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποκλεισμό από τη συνθήκη Σένγκεν» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τελεσίγραφο έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διαχειριστεί την μαζική προσφυγική κρίση και θέλει να σταματήσει αυτήν την ροή.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι «η κύρια είσοδος προς την Ευρώπη» για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της γεωγραφικής της θέσης και δίπλα στην Τουρκία.
Η Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται και από την οικονομική κρίση, επικρίνεται από την ΕΕ ότι «δεν διαχειρίζεται τις προσφυγικές ροές σωστά».
Τώρα, ουσιαστικά, η ΕΕ δίνει στην Ελλάδα έναν μήνα «να εκπονήσει σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των ελλείψεων» και στη συνέχεια άλλους δύο μήνες για να το υλοποιήσει.
Αν η Ελλάδα αποτύχει να βελτιώσει την κατάσταση μέχρι τα μέσα Μαΐου, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να «δώσει την άδεια σε άλλα μέλη να εντείνουν τους συνοριακούς τους ελέγχους με την Ελλάδα εντός των ορίων της συνθήκης Σένγκεν», κάτι που πρακτικά θα σήμαινε αποκλεισμό της Ελλάδας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι η όλη λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επηρεάζουν και την ΕΕ ως σύνολο.
Το Reuters εκτιμά σε εκτενές ρεπορτάζ του ότι είναι πολύ δύσκολο η Αθήνα να καταφέρει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που τις τίθενται σε αυτό το τελεσίγραφο.
Όπως και να έχει η οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή συνοριακών ελέγχων από τις χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα αντίθετα από ό,τι προβλέπει η Σένγκεν, θα πρέπει να ληφθεί και από τις 28 χώρες μελή της ΕΕ.
Η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερα πιεστική στιγμή και οικονομικά για την Ελλάδα, που βρίσκεται πάλι σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κλονίζεται από διαμαρτυρίες πολλών κοινωνικών ομάδων.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης για την προσφυγική κρίση» εκτιμά ο πρόεδρος της ομάδας της Ευρασίας Ian Bremmer.
Αν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για μείωση των προσφυγικών ροών από τη δεύτερη, τότε η ΕΕ εύκολα θα δείξει την Ελλάδα ως ένοχη και μετά η πΓΔΜ και η Βουλγαρία να κλείσουν τα σύνορα.
Και αν η Ελλάδα τελικά δεν κατηγορηθεί, η κυβέρνησή της πάλι θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είναι σε θέση να ανεχτεί μετά από όλα αυτά τις ευρωπαϊκές πιέσεις.
Ιδιαίτερα με δεδομένη στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ήδη η χώρα. »
Αυτό ενισχύεται και από την στήριξη της ΕΕ προς την πΓΔΜ, ενώ η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα ζητήματα με το όνομα της χώρας.
Η ελληνική αντιπολίτευση δεν θα έρθει σε αντίθεση με τον Τσίπρα για το θέμα των προσφύγων, είναι ζήτημα εθνικής ενότητας» συνεχίζει ο Bremmer.
«Και έτσι, βασικά, η σοβούσα ευρωπαϊκή πολιτική που σοβεί μετατρέπεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα.
Και τελικά η συμφωνία εταίρων - Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο» καταλήγει.
Κατά τον Bremmer, όπως δηλώνει στο Business Insider, «ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι το λειτουργικό τέλος της Συνθήκης Σένγκεν.
Μακροπρόθεσμα, όμως, πρόκειται για μια σοβαρή διάβρωση στις αξίες και στις αρχές τις οποίες υπερασπίζεται η Ευρώπη.
Η ΕΕ υπήρξε το πιο φιλόδοξο πείραμα υπερεθνικής δημοκρατικής διακυβέρνησης . Και το βλέπουμε να καταρρέει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης