Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στο «εδώλιο» η HSBC στις ΗΠΑ για συνεργασία με τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών

FT: Στο «εδώλιο» η HSBC στις ΗΠΑ για συνεργασία με τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών

Συγγενείς Αμερικανών που δολοφονήθηκαν από τα καρτέλ στρέφονται κατά της τράπεζας που έχει παραδεχτεί ότι λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για τους Μεξικανούς βαρόνους ναρκωτικών

Μηνύσεις κατά της HSBC κατέθεσαν οι οικογένειες Αμερικανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους από τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.
Υποστηρίζουν ότι η τράπεζα, η οποία είχε κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα χρήματος» των καρτέλ, μπορεί να θεωρηθεί συνένοχη στους φόνους αυτούς.
«Ως αποτέλεσμα της υλικής υποστήριξης της HSBC στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών, πολλές ζωές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων οι οικογένειες υπογράφουν αυτές τις μηνύσεις, καταστράφηκαν» αναφέρεται στην αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας.
Η αγωγή επαναφέρει στο προσκήνιο τις σχέσεις της τράπεζας με τα ναρκο-καρτέλ.
Η HSBC, το 2012, πλήρωσε περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές αρχές για να επιτραπεί το «ξέπλυμα» 881 εκατομμυρίων δολαρίων από διακίνηση ναρκωτικών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τράπεζα παραδέχτηκε στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ότι έχει ευθύνη για την αδυναμία εντοπισμού και την μη αντίδραση στην χρήση των υπηρεσιών της από τα καρτέλ στο Μεξικό.
Ο Gareth Hewett, εκπρόσωπος της HSBC, δήλωσε ότι η τράπεζα θα υπερασπιστεί εαυτόν με σθένος.
Στην ακροαματική διαδικασία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι λεπτομερείς περιγραφές των δολοφονιών Αμερικανών πολιτών από τα καρτέλ με όλες τις ανατριχιαστικές πτυχές τους, όπως είναι οι απαγωγές, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις.
Οι αγωγές στηρίζονται στην νομοθεσία περί τρομοκρατίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι οικογένειες θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων μπορούν να στραφούν δικαστικά εναντίον εταιρειών ή ιδρυμάτων που συνεργάζονται με αυτές.
Εντούτοις, σκόπελος είναι το ότι οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν ανοιχτά τα καρτέλ ως τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας των αγωγών θα στηριχθεί στην επίσημη παραδοχή της HSBC του 2012 για «ξέπλυμα» του χρήματος από τα καρτέλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης