Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Πλήγμα 100 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία αν καταργηθεί η Συνθήκη Σένγκεν - Μεγάλες απώλειες στον τουρισμό

CNN: Πλήγμα 100 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία αν καταργηθεί η Συνθήκη Σένγκεν - Μεγάλες απώλειες στον τουρισμό
Ενδεχόμενη επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα προκαλούσε τη μείωση κατά 0,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μέχρι το 2025
Μεγάλο πλήγμα 100 δισ. ευρώ θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στην επόμενη δεκαετία σε περίπτωση που καταρρεύσει το σύστημα «ανοιχτών συνόρων» στην Ευρώπη στη βάση της Συνθήκη Σένγκεν, με τους τομείς που θα πληγούν περισσότερο να είναι ο τουρισμός και το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.
Μακροπρόθεσμα, μεταξύ 10% και 20% του διασυνοριακού εμπορίου θα χανόταν, σε αυτήν την περίπτωση.
Σύμφωνα με ερευνητές της γαλλικής κυβέρνησης που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ενδεχόμενη άρση της κατάργησης των εσωτερικών συνόρων στην Ε.Ε. θα προκαλούσε τη μείωση κατά 0,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μέχρι το 2025, σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό (worst case) σενάριο
Η μελέτη της Γαλλίας εξετάζει τί θα συνέβαινε σε περίπτωση κατά την οποία οι 26 ευρωπαϊκές χώρες (οι 4 εκτός Ε.Ε.: Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία) που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν επανεισήγαγαν ελέγχους σε αυτοκίνητα και φορτηγά στα μεταξύ τους σύνορα.
Η ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας της μετακίνησης εντός Ε.Ε. έχει ήδη υποστεί ισχυρό πλήγμα από τη μερική αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν στην οποία προχώρησαν μονομερώς η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία, στο πλαίσιο της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ροών προς αυτές.
Αν και οι χώρες της Συνθήκης Σένγκεν επιτρέπεται να επανεισάγουν συνοριακούς ελέγχους για περιορισμένο χρονικό διάστημα υπό έκτακτες συνθήκες, η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο χρονικής επέκτασης αυτής της δυνατότητας για μία ολόκληρη διετία.
Στα ευρήματα της γαλλικής μελέτης περιλαμβάνεται η προφανής διαπίστωση ότι οι συνοριακοί έλεγχοι επιμηκύνουν τη διάρκεια των διασυνοριακών ταξειδίων, π.χ. προσέθεσαν 45 λεπτά επιπλέον στο ταξείδι Κοπεγχάγης-Μάλμο μεταξύ Δανίας και Σουηδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης