Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις ασιατικές αγορές – Κίνηση-έκπληξη από την BoJ, που υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια – Στο +2,80 ο Nikkei

Άλμα στις ασιατικές αγορές – Κίνηση-έκπληξη από την BoJ, που υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια – Στο +2,80 ο Nikkei
Έντονη μεταβλητότητα στο ιαπωνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της BoJ, με τον Nikkei ύστερα από πολλές ταλαντεύσεις να καταγράφει σημαντικά κέρδη
Άλμα σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το Χρηματιστήριο στο Τόκιο να παρουσιάζει έντονες ταλαντεύσεις στον απόηχο της απόφασης – έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, να υιοθετήσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Ο δείκτης Nikkei, ο οποίος διαπραγματευόταν με απώλειες 0,6% πριν την ανακοίνωση, αναρριχήθηκε κατά 3,51% μετά την απόφαση, για να ακολουθήσει εν συνεχεία αρνητική πορεία με πτώση 1% και στο τέλος να κλείσει με κέρδη 2,80% ή 474,85 μονάδες, στις 17.518,30 μονάδες.
Μετά την κίνηση της BoJ, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,11% από περίπου 0,22% που ήταν πριν από την ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,1% από το +0,1% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στα 80 τρισ. γιεν ετησίως.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΒοJ «λύγισε» υπό την πίεση να στηρίξει την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σύμφωνα με τους αναλυτές, εφαρμόζοντας αρνητικό επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθεματικά εμπορικών τραπεζών, αρχής γενομένης από τις 16 Φεβρουαρίου.
Είναι μάλιστα η δεύτερη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έπραξε το ίδιο τον Ιούνιο του 2014, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και αρκετές «περιφερειακές» τράπεζες.
Η κίνηση – έκπληξη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει απορρίψει οποιαδήποτε δραστικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να τονώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γεν κέρδισε περί το 1,52% στον απόηχο της απόφασης της Bank of Japan, στα 125,35 γεν από τα περίπου 118,50 γεν πριν την ανακοίνωση.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, τα κέρδη περιορίστηκαν, με τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γεν να διαμορφώνεται στα 120,82 γεν.
Όσον αφορά τις τράπεζες στην Ιαπωνία, που πιθανόν να δουν τα κέρδη τους να μειώνονται από τα αρνητικά επιτόκια, η Mitsubishi UFJ υποχώρησε κατά 2,81% και η Mizuho Financial σημείωσε πτώση 1,67%.
Ωστόσο, οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών που επωφελούνται από το πιο αδύναμο γεν όταν τα έσοδά τους από το εξωτερικό μετατρέπονται στο ιαπωνικό νόμισμα, σημείωσαν ράλι, με τη Sony να καταγράφει κέρδη 6,10% και τη Nissan να σημειώνει άνοδο 7,13%.

Κέρδη για την υπόλοιπη Ασία

Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
Στην Κορέα, ο δείκτης Kospi από τις απώλειες που κατέγραφε πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, έκλεισε με άνοδο 0,27%, στις 1.912,06 μονάδες.
Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει κέρδη 3,34%, διαμορφούμενος στις 2.737,60 μονάδες και τον Shenzhen Composite να σημειώνει άνοδο 4,15%.
Ο δείκτης China A50 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,82%, στις 8.887,48 μονάδες και ο DJ Shanghai σημείωσε άνοδο 3,31%, στις 368,85 μονάδες.
Περί τις 09:50 π.μ. ώρα Ελλάδος, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 2,25%, στις 19.622 μονάδες.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης