Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τα 4 μεγάλα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο του Νταβός από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

FT: Τα 4 μεγάλα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο του Νταβός από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου
Αυτοματοποίηση, Κίνα, αναδυόμενες αγορές και Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων
Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 η παγκόσμια ελίτ θα βρεθεί στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Οι 2.600 συμμετέχοντες, που πληρώνουν 25.000 δολ. ο καθένας για το προνόμιο να συμμετέχουν στη Σύνοδο, προέρχονται από κάθε χώρο, από την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde μέχρι τον πρωθυπουργό της Βρετανίας David Cameron και τον ηθοποιό Leonardo DiCaprio.
Ορίστε τα 4 σημαντικότερα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της Συνόδου, σύμφωνα με εκτενή ανάλυση των Financial Times.

1. Αυτοματοποίηση
Το βασικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», με αναφορά στην πληθώρα των νέων τεχνολογιών που μεταβάλουν την οικονομία και σε ένα βιβλίο του ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Klaus Schwab.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες ήδη αλλάζουν τα θεμέλια της οικονομίας.
Οδηγοί ταξί σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως η Uber εργάζονται χωρίς τις συνήθεις παροχές που δίνουν οι εταιρείες στους εργαζομένους τους, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τα επιδόματα ανεργίας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας, με την άφιξη της μαζικής αυτοματοποίησης.
Η Google αναζητεί συνεργάτη στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να κατασκευάσει το πρώτο αυτοοδηγούμενο όχημά της μαζικής παραγωγής, ενώ η Toyota περιμένει ότι το δικό της μοντέλο θα κινείται στους αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2020.
Οι οικονομολόγοι συζητούν για το ποιοι εργαζόμενοι είναι πιθανότερο να απολυθούν και το τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία για το εισόδημα και την ισότητα των δύο φύλων.
Οι Carl Benedikt Frey και Michael Osborne στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμούν ότι σχεδόν το 45% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι ευάλωτες στην αυτοματοποίηση.
Η αυτοματοποίηση, ενώ προβλέπεται ότι θα φέρει αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερες αποδόσεις επί των επενδύσεων, ωστόσο αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα στις πλούσιες οικονομίες.

2. Κίνα
Έπειτα από την ταχύτατη πραγματική ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 10% που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της τρίτης χιλιετίας, η Κίνα «πατάει φρένο», και φαίνεται ότι παρασύρει μαζί της και τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες στην πτωτική τροχιά της.
Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 7% για φέτος, η επιβράδυνση στην Κίνα θα πλήξει τους εγχώριους εργαζόμενους, το επιχειρείν και τους επενδυτές που έχουν όλοι επενδύσει σε ταχύτερη ανάπτυξη.

3. Αναδυόμενες αγορές
Οι αναδυόμενες αγορές επιβράδυναν λόγω μίας σειράς εμποδίων το 2015, μία τάση που πολλοί πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί.
Καθώς η δίψα της Κίνας για πρώτες ύλες σιγά σιγά σβήνει, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 10ετίας.
Η Ινδία, η οποία αντίθετα με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες δεν είναι καθαρός εισαγωγέας εμπορευμάτων, έχει γλιτώσει τις πιέσεις.
Επιπλέον, η αύξηση επιτοκίων από τη Fed οδήγησε σε ενίσχυση του δολαρίου, με σημαντικά κεφάλαια να κινούνται το 2015 από τις αναδυόμενες αγορές προς εκείνες που αποτιμώνται σε δολάρια, εν αναμονή της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος και των καλύτερων αμερικανικών επιτοκίων.
Η καθαρή εισροή επενδύσεων χαρτοφυλακίου προς τις αναδυόμενες αγορές βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.
Το ισχυρότερο δολάριο σημαίνει προβλήματα για τις αναδυόμενες αγορές με υψηλό χρέος που αποτιμάται σε δολάρια.

4. Brexit
Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα κάποια στιγμή εντός του 2016 για το αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα εντός της Ε.Ε.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα σήμαινε για τη βρετανική οικονομία ένα Brexit.
Πάντως, η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ερωτήθησαν από τους Financial Times εκτιμούν ότι η Βρετανία μεσοπρόθεσμα θα ζημιωνόταν από ένα Brexit.
Το πολιτικό κίνητρο πίσω από το δημοψήφισμα, το οποίο διχάζει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, επικεντρώνεται στις ανησυχίες για τη μετανάστευση και τον έλεγχο του θέματος από τους αρχηγούς της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Οι συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί ότι θα μειώσουν την καθαρή μετανάστευση σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, αλλά οι επικριτές του σχεδίου λένε ότι αυτός ο στόχος είναι αδύνατον να επιτευχθεί, αν η χώρα θέλει να σεβαστεί τους κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης