Τελευταία Νέα
Διεθνή

ConocoPhillips: Εγκαταλείπει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας στην οποία ήταν πρωτοπόρος, λόγω πετρελαίου

ConocoPhillips: Εγκαταλείπει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας στην οποία ήταν πρωτοπόρος, λόγω πετρελαίου
Προχώρησε στην πώληση του μεριδίου 50% που κατείχε στην Polar Lights, που αποτελούσε κοινοπραξία με το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Rosneft
Πλήγμα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έχει προσελκύσει η Ρωσία στον ενεργειακό της τομέα αποτελεί η ανακοίνωση της πλήρους αποχώρησης της ConocoPhillips μετά από 25ετή παρουσία στη χώρα, μια αμερικανική εταιρεία-κολοσός που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η ConocoPhillips, πρωτοπόρος στις άμεσες ξένες επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, προχώρησε στην πώληση του μεριδίου 50% που κατείχε στην Polar Lights, που αποτελούσε κοινοπραξία με το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Rosneft.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times (FT), η Rosneft πούλησε ήδη το δικό της μερίδιο την περασμένη εβδομάδα, σε μια συναλλαγή που αποτίμησε την Polar Lights σε περίπου 200 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Η απόφαση της ConocoPhillips είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας και αποτελεί συνέπεια της κατακρήμνισης των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Η αμερικανική εταιρεία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη Ρωσία πριν ακόμα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η κοινοπραξία Polar Lights δημιουργήθηκε το 1992.
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, η κοινοπραξία εξαγοράστηκε από την οικογένεια Khotin, η οποία δημιούργησε την περιουσία της από την ανάπτυξη γης (real estate) στη Μόσχα και ήδη κατέχει μια μικρή πετρελαϊκή εταιρεία στο Ιρκούτσκ, καθώς και μερίδιο 29,9% στην Exillon Energy που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης