Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το παρασκήνιο - Βαρύτατες καταγγελίες ή «αφήγημα» του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση;

Το παρασκήνιο - Βαρύτατες καταγγελίες ή «αφήγημα» του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση;
Όλο το παρασκήνιο των βαρύτατων καταγγελιών Πανούση
Τρομοκρατία,  σχέσεις πολιτικών- βουλευτών με παρακρατικούς, τροφίμους φυλακών και οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας, μυστικές υπηρεσίας της ΕΥΠ και ηχογραφήσεις αλλά  και απειλές κατά της ζωής του Γιάννη Πανούση και μελών της οικογενείας του.

Οι καταγγελίες όμως έφεραν ερωτηματικά, προκάλεσαν έρευνα και σε κάθε περίπτωση πολιτικό θόρυβο για το αν ευσταθούν ή εξυπηρετούν κάτι άλλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τα όσα είπε ο κ. Πανούσης στη συνέντευξή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να προσπαθούν να καταλάβουν αν όλα όσα είπε ο πρώην Υπουργός ευσταθούν, γιατί όσο ήταν υπουργός δεν προχώρησε σε έρευνες και συλλήψεις όπου και όταν προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία και γιατί ενώ γνωρίζει όσο κανείς άλλος τι κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει ως εγκληματολόγος προτίμησε όπως ισχυρίζεται να πιεί το φάκελο με τα στοιχεία σε ένα συμβολαιογράφο αντί στους αρμόδιου εισαγγελείς και εν τέλει γιατί διάλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να κάνει τις …«αποκαλύψεις» του.

Δύο 24 ώρα μετά τις αποκαλύψεις στο μέγαρο Μαξίμου έχουν τις απαντήσεις για όλα και έχουν συνθέσει το πάζλ των στοιχειών ώστε να δουν την …εικόνα που σχηματίζεται.
Μια προς μία οι καταγγελίες του κ. Πανούση πέρασαν από «κόσκινο» με τον πρωθυπουργό να ζητά «εδώ και τώρα» απαντήσεις «για όλα και κυρίως πρόσωπα και πράγματα».

Καταγγελία 1

Ποιος είναι ο σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης – Οι τρομοκράτες – ο κοριός της ΕΥΠ και οι «ηχογραφήσεις».

Ο κ. Πανούσης κατήγγειλε ότι σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις και επαφές με τρομοκράτες που εκτίουν τις ποινές τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πράγματι.
Μόνο που η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική διότι πρόκειται για το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου (προερχόμενος από την ΑΚΟΑ) ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων.
Όπως λέει και ο ίδιος του ζητήθηκε από το υπουργείο να συνδράμει, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων του, και στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πάνος Λάμπρου  πραγματοποίησε σωρεία επισκέψεων  σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομίλησε ακόμα και με καταδίκους για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ειδικά με τους ποινικούς για τρομοκρατία ήταν ο άνθρωπος που έλαβε εντολή να κάνει επαφές ώστε να λάβουν τέλος οι απεργίες πείνας και όπως ήταν φυσικό οι συνομιλίες του αυτές ηχογραφούνταν για λόγους ασφαλείας.
Άλλωστε «σε αυτές τις περιπτώσεις η ηχογράφηση είναι πάγια αν όχι επιβεβλημένη τακτική» αναφέρει πηγή που έχει πλήρη γνώση των διαδικασιών και συμπληρώνει ότι ο «απεσταλμένος ενδέχεται να εκφράσει την συμπάθειά του προς τον κρατούμενο και να δείξει πως τον στηρίζει και τον κατανοεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της λήξης της απεργίας πείνας».

Αυτές είναι κι οι περιβόητες …«καυτές» συνομιλίες που φαίνεται πως διαθέτει ο κ. Πανούσης από τις «επαφές» του Συμβούλου του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φυσικά και είχαν γνώση των σημειωμάτων που λαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση από την ΕΥΠ και φυσικά αυτές οι ενέργειες ήταν όπως λένε «σύννομες». 
Αυτό όμως που ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η «αναβίωση» της χείριστης σχέσεις που είχε και συνεχίζει να έχει ο κ. Πανούσης με το Υπουργός Δικαιοσύνης που στην πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει πολλές εμπλοκές στις συναρμοδιότητες.
Ήταν ο λόγος που σε μία νύχτα οι ώριμες σκέψεις για ενοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα έφευγε από την ομπρέλα του Εσωτερικών εγκαταλείφτηκαν με τον κ. Πανούση να απειλεί με παραίτηση.

Καταγγελία 2

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν … «επαφές με τρομοκράτες»

Και σε αυτό το σκέλος των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται να «αποκαλύπτει» κάτι νέο. 
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πρώην υπουργός στην ουσία επανέρχεται σε δύο γνωστά ονόματα δυο βολετών της Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.
Πρόκειται για τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, και την Βάσω Κατριβάνου.
Ο μεν πρώτος είχε προσέλθει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην πολύκροτη δική της 17 Νοέμβρης και συγκεκριμένα του Ηρακλή Κωστάρη όπως άλλωστε είχε κάνει και ο Πάνος Λάμπρου.
Όσο για την Βασιλική Κατριβάνου είχε υποστηρίξει το αίτημα του Σάββα Ξηρού να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ  οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι»  όπως είχε άλλωστε κάνει και ο Τάσο Κουράκης.
Η στάση των δύο βουλευτών είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα εκείνη την εποχή τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο οποίος και πάλι είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Αυτά είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένε πηγές τα στοιχεία και τα ονόματα που προσκόμισε ο κ. Πανούσης στην αρμόδια εισαγγελέα και αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα.  

Καταγγελία 3

Η διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ και το κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Πράγματι το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων έχει ασχοληθεί με μία συγκριμένη υπόθεση διαφθοράς σε ένστολους που υπηρετούν στο τμήμα αλλοδαπών.
Υπήρχαν καταγγελίες για «χρηματισμούς», «εξυπηρετήσεις και παράτυπες πράξεις και ενέργειες» και η αρμόδια υπηρεσίας «στην προσπάθειά της να αποκαλύψει τις τυχόν παράνομες ενέργειες αστυνομικών έπεσε πάνω σε ένα κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι Παναγιώτη Γεωργιάδη (πρώην κρατούμενος, ο οποίος εμφανιζόταν σε κάποιες συσκέψεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων)» αναφέρει καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή.
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι δεν πρόκειται για κάποιο σημαίνων μέλος ή στέλεχος του κόμματος.
Άλλες πηγές ανέφεραν δε ότι η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση δεν ήταν και τόσο απλή και πως υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε από το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων προκειμένου να παγιδευτούν οι επίορκοι αστυνομικοί και πως ο ίδιος παρουσιαζόταν ως «μεσάζοντας» για τις «εξυπηρετήσεις» στο αλλοδαπών.  

Το …τάιμινγκ των καταγγελιών Πανούση και οι «υποψίες» του Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν ότι τα όσα είπε ο κ. Πανούσης έχουν βάση ή συνιστούν «μεγάλες αποκαλύψεις» και σημειώνουν πως δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα μέσα βιάστηκαν να τις υιοθετήσουν ενώ κάποια επιμένουν να τις υπερπροβάλουν.
Μάλιστα …βλέπουν πολιτική και δικαστική σκοπιμότητα ενώ κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν τις υποψίες τους ότι πίσω από το όλο θέμα βρίσκονται ισχυρά συμφέροντα του μιντιακού χώρου που αυτές τις μέρες οδηγούνται στη δικαιοσύνη προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Άλλωστε οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους πως «πάντα ο κ. Πάνουσης ήταν ένας από τους εκλεκτούς συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».

Η δήλωση της Κυβερνητικού Εκπροσώπου, άλλωστε, είναι χαρακτηριστική:

«Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει.
Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης.

Πρέπει ακόμα  να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης