Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Δεν μπορούν κράτη σαν την Ελλάδα να κουβαλούν το βάρος των προσφύγων με τέτοια κρίση

Κοτζιάς: Δεν μπορούν κράτη σαν την Ελλάδα να κουβαλούν το βάρος των προσφύγων με τέτοια κρίση
«Είναι μεγάλη μας χαρά η συνεργασία με την Ουγγαρία στα ενεργειακά»
Συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijjarto είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το μεταναστευτικό και την προοπτική της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συμπεριληφθεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το πρόβλημα, το προσφυγικό, και ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένα κράτη-μέλη να θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο, αλλά είναι θέμα μόνο πέντε-έξι κρατών» αποκάλυψε στη συνέχεια ο Κοτζιάς, που ήταν κατηγορηματικός.
«Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου τον Πέτρο για τα hotspots που δημιουργούνται στην Ελλάδα. Της Μυτιλήνης που είναι έτοιμο και τα άλλα τέσσερα που ετοιμάζονται τον Νοέμβριο.
Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX, αλλά και όλων των άλλων μέσων και δυνατοτήτων που διαθέτουν συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη, πάντα υπό την ευθύνη βέβαια της Ελλάδος και κάθε κυρίαρχου κράτους.
Συζητήσαμε, επίσης, την ανάγκη κατανομής των βαρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλληλεγγύης.
Δεν μπορούμε να κουβαλάμε μικρά κράτη και μάλιστα κράτη σαν την Ελλάδα σε τέτοια κρίση το βάρος των προσφύγων.
Πιστεύουμε ότι τέτοια θέματα χρειάζονται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και να κοιτάμε μακριά.
Να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει όχι μόνο να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία αλλά και να οικοδομηθεί μια νέα Συρία ώστε οι πρόσφυγες πολέμου –γιατί για πρόσφυγες πολέμου συζητάμε- να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ελλάδας με την Ουγγαρία στον ενεργειακό τομέα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι έγινε μία καλή αρχή.
«Είναι μεγάλη μας η χαρά της συνεργασίας με την Ουγγαρία στα ενεργειακά.
Και θα αναλάβω πρωτοβουλία σε άλλα projects που υπάρχουν να συμπεριληφθεί και η Ουγγαρία με τη σύμφωνη γνώμη του φίλου Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
Είναι ανάγκη οι χώρες των Βαλκανίων και πάνω από τα Βαλκάνια, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους.
Έχω κάνει σειρά προτάσεων στους Υπουργούς Εξωτερικών και Βουλγαρίας και Ρουμανίας και σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε και με τον Ούγγρο συνάδελφό μου».
Ο Szijjarto υποστήριξε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα και η Ουγγαρία μοιράζονται τις ίδιες προκλήσεις υπό την έννοια ότι και οι δυο χώρες βρίσκονται στην ίδια μεταναστευτική οδό» και αποκάλυψε ότι συμφωνήσαμε, επίσης, ότι πρέπει να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια».
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκανε, ωστόσο, τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια, ενώ εξήρε και την υπερπροσπάθεια που κάνει η Ελλάδα στο προσφυγικό.
«Όταν λέω να προσφέρουμε εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική συνδρομή και βοήθεια σε εκείνες τις χώρες της νότιας γειτονίας οι οποίες φροντίζουν χιλιάδες και εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
Γιατί εάν η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία παραιτηθούν της προσπάθειας και δεν φροντίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση που θα ασκηθεί από τον όγκο των μεταναστών.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε 5.000.000 και 6.000.000. Θα είναι αφόρητο αυτό το άχθος.
Λίαν συντόμως θα έρθουν μέσω της Δυτικής Βαλκανικής. Συνεπώς, χρειάζεται να προσφέρει βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εκείνες τις χώρες οι οποίες έχουν παράσχει φροντίδα σε εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες.
Εμείς, στην Ουγγαρία, καλύπτουμε 520 χιλιόμετρα εξωτερικά, χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς γνωρίζουμε τι τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται για την προάσπιση αυτών των συνόρων.
Ξαναλέω, συνόρων 520 χιλιομέτρων. Εσείς, εδώ, έχετε 4.000 χλμ. συν τα νησιά. Σύνολο, 11.000 χιλιόμετρα σύνορα και αν όχι περισσότερα. Είναι αδύνατον εσείς να τα φροντίσετε, να τα υπερασπιστείτε μόνοι σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης