Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα DGCom: Οι ιδιώτες προηγούνται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Παίρνουν τον έλεγχο με 73% από το ΤΧΣ

Μήνυμα DGCom: Οι ιδιώτες προηγούνται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Παίρνουν τον έλεγχο με 73% από το ΤΧΣ
Το dilution για το ΤΧΣ θα είναι ακραίο λόγω συμμετοχής των ιδιωτών και των εξευτελιστικών τιμών στις ΑΜΚ
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να είναι σαφής.
Οι ιδιώτες επενδυτές προηγούνται στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς μεταξύ κρατικής βοήθειας state aid και ιδιωτικού κεφαλαίου είναι ξεκάθαρο ότι στο ιδιωτικό κεφάλαιο δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός.
Αν οι ιδιώτες μέτοχοι μιας τράπεζας θέλουν να καλύψουν το 100% της ανακεφαλαιοποίησης του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν.
Ταυτόχρονα και με βάση πληροφορίες κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου οικονομικής πολιτικής διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλαφόν, δεν μπορούν να υπάρξουν όρια στην συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να υποστεί ακραίο dilution ακραία αραίωση το ΤΧΣ που επένδυσε 25 δισεκ. το 2013 και κατέχει το 56% των μετοχών των τραπεζών.
Ωστόσο δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Κυβέρνηση και ΤΧΣ υποχρεούνται ουσιαστικά να αποδεχθούν το σύνολο των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μπορεί το ΤΧΣ να υποστεί μια μεγάλη ζημία αλλά από την άλλη στο νέο μνημόνιο ενώ είχαν προβλεφθεί 25 δισεκ. τελικά θα χρησιμοποιηθούν από 3 έως 5 δισεκ. στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και προφανώς τα υπόλοιπα 20 δισεκ. θα απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων για τις ΑΜΚ του 2015 των τραπεζών αλλά όμως έχει υποστεί ζημία 22 δισεκ. από τα 25 δισεκ. που επένδυσε το ΤΧΣ το 2013.
Ταυτόχρονα οι ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού αλλά και του δυσμενούς σεναρίου.
Αν και στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες, από την άλλη δεν μπορεί να υπάρξει μηχανισμός αποκλεισμού ή πλαφόν στα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν.
Αν οι τράπεζες χρειαστούν 11,5 με 12 δισεκ. ευρώ συνολικά κεφάλαια στα stress tests 5 δισεκ. βασικό και 7 δισεκ. δυσμενές είναι προφανές ότι οι ιδιώτες θα προηγηθούν στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, το ΤΧΣ θα καλύψει αδιάθετα και θα χρησιμοποιήσει και Cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομολογιακά.
Ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι έτοιμος 28 ή 29 Οκτωβρίου και δεν θα περιέχει εκπλήξεις.
Ο νόμος θα αναφέρει ότι οι ιδιώτες θα προηγούνται στην ανακεφαλαιοποίηση καθώς όλες οι ΑΜΚ θα γίνουν με παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να καλύπτει αδιάθετες μετοχές ως εγγυητής ανάδοχος.
Το επιτόκιο των ΑΜΚ θα καθορίζεται από το βιβλίο προσφορών ενώ στα cocos το επιτόκιο μάλλον θα καθοριστεί στο 8% από αρχική εκτίμηση 9%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν θα υπάρχει στον νόμο πλαφόν συμμετοχής των ιδιωτών ή πλαφόν για το ποσοστό του ΤΧΣ.

Το dilution για το ΤΧΣ θα είναι ακραίο λόγω συμμετοχής των ιδιωτών και των εξευτελιστικών τιμών στις ΑΜΚ 

Αν σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Alpha bank και Eurobank που θα έχουν πολύ χαμηλές αυξήσεις κεφαλαίου οι ιδιώτες αποφασίσουν να καλύψουν μεγαλύτερες αυξήσεις για να μειώσουν έως εξαλείψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου τότε το ποσοστό του ΤΧΣ θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 10% στο 9%.
Θα ισοδυναμεί με επιθετική ιδιωτικοποίηση.
Αξίζει να αναφερθεί σε ένα σενάριο ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 27% από 56,3% της τρέχουσας περιόδου και των ιδιωτών θα εκτιναχθεί στο 73%.
Θα πρέπει να αναφερθεί ξεκάθαρο ότι το μεγάλο dilution του ΤΧΣ σχετίζεται και με τις πολύ χαμηλές τιμές.
Οι εξευτελιστικές τιμές των τραπεζών στο χρηματιστήριο και οι χαμηλές τιμές των ΑΜΚ αποτελούν τεράστιο bonus για τους ιδιώτες μετόχους οι οποίοι θα επενδύσουν 4,5 με 5,5 δισεκ. και με τα νέα κεφάλαια τους οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Σενάριο όπου προκρίνεται ο ιδιώτης μέτοχος
Τράπεζες

Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)

Συμμετοχή ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ

Εθνική

57,2%

35%

Πειραιώς

66,9%

32%

Eurobank

35,4%

9% *

Alpha bank

66,2%

35%

Σύνολο

56,3%

27%

Εκτιμήσεις 
*Με αύξηση κεφαλαίου μεγαλύτερη της ελάχιστης που απαιτείται
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης