Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών

Αβραμόπουλος: Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών
«Οι τρομοκρατικές ομάδες καθίστανται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές στη διάδοση της προπαγάνδας και στην προσέλκυση νέων μελών», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος 
Για την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση -όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια- για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στο πλαίσιο ομιλίας του στην υπουργική διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη ριζοσπαστικοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη τροφοδοτείται από εξτρεμιστικές ιδεολογίες, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς «στην Ευρώπη, η σύνδεση μεταξύ ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμιστικής βίας είναι προφανής».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι σήμερα οι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η ISIL, καθίστανται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές στη διάδοση της προπαγάνδας και στην προσέλκυση νέων μελών, κάτι που, όπως τόνισε, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση και υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η απειλή.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια», καθώς και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο αναπτύσσεται», τόνισε, στη συνέχεια, και «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάχρηση του διαδικτύου και του αυξανόμενου ρόλου της στη ριζοσπαστικοποίηση με αποφασιστικότητα και ένα κοινό σχέδιο δράσης».
Σύμφωνα με τον επίτροπο, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη τρομοκρατικών φαινομένων, αναμένεται να παίξει και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) εντός της Europol, με αποστολή τον εντοπισμό του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο και τη διασφάλιση της ταχείας απομάκρυνσής του.
Τέλος, υποστήριξε ότι στις Βρυξέλλες ενισχύεται και το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network - RAN), με τη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας για το RAN, το οποίο συνδέει σήμερα περίπου 2000 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης