Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ κατά πολυεθνικών - Εcofin: Πράσινο φως στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών

tags :
ΕΕ κατά πολυεθνικών - Εcofin: Πράσινο φως στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών
Σε ισχύ η νέα νομοθεσία από το 2017, με αναδρομική ισχύ πέντε ετών - Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών

Τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.
Πρόκειται για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες, με στόχο την πάταξη των διαστάσεων που έχει λάβει η φοροδιαφυγή των τελευταίων.
Η συμφωνία έρχεται μετά από χρόνια όξυνσης του φαινομένου της φοροδιαφυγής από την πλευρά των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες έκαναν χρήση σειράς ανορθόδοξων μεθόδων για να φοροδιαφεύγoυν.
"Πλέον επεύτεχθη πολιτική συμφωνία επί του θέματος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας.
Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επετεύχθη, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), οι νέοι κανόνες για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, με αναδρομική ισχύ πέντε ετών, καλύπτοντας δηλαδή φορολογικές συμφωνίες από το 2012.
Τη δεδομένη στιγμή η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πραγματοποιείται σε πολύ περιορισμένο βαθμό, ιδίως σε ό,τι αφορά τις πολυεθνικές.
Η συμφωνία που επετεύχθη είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός, σχολίασε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Η συμφωνία επετεύχθη ομόφωνα και μάλιστα, όπως εξηγεί η Κομισιόν, μόλις επτά μήνες μετά την αντίστοιχη πρόταση που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν σήμερα, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης υποχρεούνται να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία πριν τα τέλη του 2016, ώστε όλα να είναι έτοιμα για να τεθεί σε ισχύ η κοινοτική οδηγία από την 1η Ιανουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης