Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Δημοπρασία 10ετούς ομολόγου σχεδιάζει η Κύπρος – Στόχος η άντληση 1,5 δισ. ευρώ

Financial Times: Δημοπρασία 10ετούς ομολόγου σχεδιάζει η Κύπρος – Στόχος η άντληση 1,5 δισ. ευρώ
Η Κύπρος εκτιμά πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ενισχυθεί, τόσο λαμβάνοντας ώθηση από τα μέτρα της ΕΚΤ, όσο και από τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα
Η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει τη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου έως τα τέλη του 2015 επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από όταν ξέσπασε η κρίση, που κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με κύπριο αξιωματούχο, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στους FT, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.
Η Κύπρος εκτιμά πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ενισχυθεί, τόσο λαμβάνοντας ώθηση από τα μέτρα της ΕΚΤ, όσο και από τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.
Προ διετίας, αναφέρουν οι Financial Times, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κατέρρευσε, με αποτέλεσμα την απροσδόκητη επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και την υπαγωγή σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με την Ελλάδα, η Κύπρος αποδέχτηκε τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι δανειστές, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, και τελικά κερδίζοντας τα εύσημα του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Κύπρος εξήλθε εκ νέου στις αγορές, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85%, κατώτερο των προσδοκιών, ενώ νωρίτερα μέσα στο έτος προχώρησε σε έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, δήλωσε στους FT:
«Η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί, όπως και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, σχεδιάζουμε νέα έκδοση ομολόγου έως τα τέλη του έτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος χρηματοδότησης, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες δεν έχουν προκαθοριστεί».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο BB- από B+,με τον αναβάθμιση να απηχεί την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητας της χώρας μετά την άρση των capital controls τον Απρίλιο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης