Προειδοποιήσεις από την S&P: Κίνδυνοι για τις αναδυόμενες αγορές από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Προειδοποιήσεις από την S&P: Κίνδυνοι για τις αναδυόμενες αγορές από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
Ένας από τους βασικούς κινδύνους είναι η μείωση της παγκόσμιας ρευστότητας
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις αναδυόμενες αγορές από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων απηύθυνε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Όπως αναφέρει, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κάποια στιγμή μέσα στο 2015, όμως αυτό ελλοχεύει κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ήταν γνωστή από τον Μάιο του 2013, όταν τη σχετική νύξη είχε κάνει ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, FED, Ben Bernanke.
Ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, μια τέτοια κίνηση ενέχει τρεις κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές, με κύριο μια μείωση της παγκόσμιας ρευστότητας.
Οι άλλοι δύο είναι μια αντιστροφή της υπερβολικής εγχώριας πίστωσης και μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει ο Moritz Kraemer της S&P, «Βενεζουέλα, Αργεντινή, Τουρκία, Κολομβία και Περού είναι οι αναδυόμενες αγορές που μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτες σε μια συνδυαστική επιρροή των τριών κινδύνων σύσφιγξης της παγκόσμιας ρευστότητας, χρηματοοικονομικής απομόχλευσης και επιβράδυνσης στην Κίνα.
Μεξικό, Πολωνία και Φιλιππίνες φαίνεται να έχουν λιγότερους κινδύνους», σημειώνει και προσθέτει ότι κατά μέσο όρο, οι χώρες στη Λατινική Αμερική είναι πιο ευάλωτες από την Ασία σε κάθε έναν από τους τρεις προαναφερθέντες κινδύνους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS