Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ακόμα μία αποφασιστική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει συνεργασίες

Bloomberg: Ακόμα μία αποφασιστική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει συνεργασίες
Σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους για να προχωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης – Οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και την επάνοδό του στην εξουσία σχολιάζει το Bloomberg, που στέκεται και στην ευρεία διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ (35,5% - 28%).
Το Bloombergεπισημαίνει, βέβαια, ότι για λίγο δεν θα πάρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως ο Τσίπρας θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα μικρότερα κόμματα για να σχηματίσει έναν βιώσιμο συνασπισμό.
Σε μία χρονιά που σημαδεύτηκε από όσα έγιναν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελιγμών από τη στιγμή που ο Τσίπρας δέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Το ερώτημα είναι πλέον πως η νέα κυβέρνηση θα ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας, κάτι που είναι σημαντικό για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Αυτή η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει πριν το τέλος του έτους και να είναι θετική έτσι ώστε να εκταμιευτούν τα 86 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ένα ή, περισσότερα μικρά κόμματα θα μπορούσαν να μπουν στην κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το ΠΑΣΟΚ που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τώρα φαίνεται να παίρνει 6,4%.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέχρι πρότινος εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνουν 3,7% και το Ποτάμι που έχει 4%.
Ο Τσίπρας προχώρησε σε συμφωνία τον Ιούλιο με τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είπε εμφατικά «όχι» στο δημοψήφισμα.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε όταν φάνηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ εφόσον συνέχιζε να φέρνει αντιρρήσεις στους δανειστές και ήταν ένα χαστούκι για τον Τσίπρα που είχε εκλεγεί με σύνθημα κατά της λιτότητας.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές όταν βουλευτές του κόμματός του δεν υπερψήφισαν το τρίτο πακέτο στήριξης.
Όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα που δεν κατάφερε να πιάσει το όριο εισόδου (3%) στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης