Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων
«Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων» ανέφερε σε μήνυμά της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μετεγκατάσταση ακόμη 120.000 αιτούντων ασύλου κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν της πολύωρης συνεδρίασή τους.
Η απόφαση για τους 120.000 πρόσφυγες έρχεται λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για την μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων» ανέφερε σε μήνυμά της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετές χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανακατανομή των προσφύγων.

Tι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Στρατιωτική δράση κατά των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας δράση στον απόηχο της απόφασης της Γερμανίας να αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν και να κλείσει τα σύνορα με την Αυστρία, την ώρα που το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο.
Παράλληλα ο Καγκελάριος της Αυστρίας ανακοίνωσε την αποστολή δυνάμεων του στρατού στα σύνορα με την Ουγγαρία, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι.
Η Σλοβακία ακολούθησε το παράδειγμα της Γερμανίας και ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν στα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ και η Πολωνία προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
Βάσει του μέτρου που ενέκρινε η Ε.Ε, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση επεσήμαναν ότι "πληρούνται οι προϋποθέσεις" για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλιοι άνδρες— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.
Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία
Ένα πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας και της Ιταλίας από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που δέχονται, ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ««το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας, προς όφελος της Ιταλίας και της Ελλάδας».
Η απόφαση θεσπίζει έναν προσωρινό και έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης άνω των δυο ετών από τα κράτη – μέλη στα σύνορα της ΕΕ, δηλαδή, την Ιταλία και την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη.
Θα ισχύει για πρόσωπα «με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν φτάσει ή φτάνουν στο έδαφος των εν λόγω κρατών μελών, από τις 15 Αυγούστου 2015 έως την 16η Σεπτεμβρίου 2017» και συμφωνήθηκε να ενημερωθούν τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, με σκοπό την επίτευξη του αριθμού 40.000.
Νωρίτερα, η πρόταση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, σχέδιο που στηρίζεται από τη Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν η αφορμή σύγκρουσης εντός των «28» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές».
Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.
«Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση», επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Robert Kalinak.

Παυλόπουλος (ΠτΔ) για προσφυγικό: Ελπίζω η Ευρώπη να λάβει το μήνυμα
Ελπίζω η Ευρώπη να λάβει το μήνυμα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου συνάντησε το επτά μηνών βρέφος Σύρων προσφύγων, το οποίο υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι «όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Άνθρωπο, τον αντιμετωπίζουμε ως Άνθρωπο, με βάση τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Για την ανθρωπιά δεν υπάρχουν σύνορα, υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους τους εταίρους μας και πάνω εκεί μπορεί να βασισθεί η πολιτική του ασύλου της Ευρώπης ολόκληρης».
Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα, που είναι μια πολύ σημαντική μέρα, το μήνυμα θα ληφθεί από την Ευρώπη, κατέληξε, αναφερθείς στη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε.

Gabriel (Γερμανία): Η αδράνεια της Ευρώπης για το προσφυγικό οδήγησε τη Γερμανία στα όριά της
Για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού μίλησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel ο οποίος τόνισε ότι η «αδράνεια της Ευρώπης οδήγησε τη χώρα του στα όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.
Ο ίδιος τόνισε ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή των προσφύγων στα 28 κράτη μέλη θα διεξαχθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
«Η ευρωπαϊκή αδράνεια στην κρίση των προσφύγων επίσης οδήγησε στο μεταξύ τη Γερμανία στα όρια των δυνατοτήτων της.
Το πρόβλημα δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φθάνουν, η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων», δήλωσε ο Gabriel στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
«Ωστόσο παράλληλα με το θέμα της κατανομής, οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις χώρες καταγωγής των προσφύγων αυτών», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών.
Ο Gabriel πρότεινε επίσης «άμεση βοήθεια 1,5 δισεκ. ευρώ να διατεθεί από τη Γερμανία και την Ευρώπη για τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως για παράδειγμα στον Λίβανο και την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης