Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Με ποια ηχηρά ονόματα επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους η Λαϊκή Ενότητα;

FT: Με ποια ηχηρά ονόματα επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους η Λαϊκή Ενότητα;
Ν. Βαλαβάνη και Ζ. Κωνσταντοπούλου, τα δυνατά πολιτικά χαρτιά της Λαϊκής Ενότητας, σύμφωνα με τους Financial Times
Την εκτίμηση ότι ο νεοσυσταθείς πολιτικός φορέας της Ελλάδας, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ελπίζει ότι τα «νεοσύλλεκτα» πολιτικά αστέρια που έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του θα ενισχύσουν τη δημοτικότητά του, διατυπώνουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, αναφέρεται σε δύο θηλυκές προσθήκες στις εκλογικές λίστες του κόμματος, που μάλιστα είχαν αναλάβει κορυφαία αξιώματα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Νάντια Βαλαβάνη.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι δύο γυναίκες εμφανίστηκαν ανηλεείς στην επικριτική στάση που τήρησαν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε την αντί-μνημονιακή πολιτική του κόμματος.
Παράλληλα, σχολιάζει ότι και οι δύο χαρακτηρίζονται από την επιμονή στις θέσεις τους, αλλά και από το γεγονός ότι εργάζονται σκληρά και για πολλές ώρες.
Καμία από τις δύο, αναφέρει, στη συνέχεια, δεν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, ενώ χαίρουν της εκτίμησης του λαού ως πολιτικοί με ήθος, σπάνιο παράδειγμα στην Ελλάδα της διαφθοράς.
«Είναι δυνατά πολιτικά χαρτιά, με ιστορικό αμετάβλητης πολιτικής στάσης…
Έχουν την ικανότητα να ανεβάσουν τη δημοτικότητα της Λαϊκής Ενότητας σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στο γυναικείο πληθυσμό», φέρεται να δήλωσε στέλεχος του νεοσύστατου κόμματος στους Financial Times.
Το νεοσύστατο κόμμα, τονίζει το δημοσίευμα, έχει κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου με την κριτική που ασκεί κατά της λιτότητας, ωστόσο η θέση που διατηρεί ότι «μια επιστροφή στη δραχμή δεν θα σήμαινε την οικονομική καταστροφή» προκαλεί νευρικότητα στους ψηφοφόρους, που έχουν ταυτίσει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με μια μόνιμη κατάσταση ύφεσης στη χώρα.
«Όπως ο κ. Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Ενέργειας, έτσι και οι δύο γυναίκες ήταν έμπιστοι σύμμαχοι του κ. Τσίπρα έως ότου προχώρησαν σε “αντίσταση” κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού τον Ιούλιο, ήτοι όταν συμφώνησε να πάρει τα σκληρά μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές, με αντάλλαγμα ένα πακέτο διάσωσης 86 δισ. ευρώ», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Αναλυτικότερα, ως προς τις νέες προσθήκες της Λαϊκής Ενότητας, οι Financial Times επισημαίνουν, αρχικά πως η Νάντια Βαλαβάνη θεωρείται πολιτικός με ομαδικό πνεύμα, που κέρδισε πολλούς πόντους δημοφιλίας, όταν συνέταξε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, επιτρέποντας σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να προβούν σε διακανονισμό.
Στη συνέχεια, αναφέρουν πως η κα Βαλαβάνη βρέθηκε στο στόχαστρο, όταν δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου γνωστοποίησε ότι ενθάρρυνε την μητέρα της να εκταμιεύσει χιλιάδες ευρώ από κοινό λογαριασμό τους, λίγο πριν την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα.
Ωστόσο, προσθέτουν πως η ίδια έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε κατηγορία.
Από την άλλη πλευρά, η κα Κωνσταντοπούλου είναι μια δικηγόρος, με βαρύ όνομα και «προβληματική» σχέση με τους βουλευτές, καθώς «κατηγορείται» ότι καλλιεργούσε έριδες ως Πρόεδρος της Βουλής.
«Η κα Κωνσταντοπούλου, με την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική συνεργασία της με τη Λαϊκή Ενότητα ωφελεί και τα δύο κόμματα», τονίζει ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group, στους Financial Times.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως η αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βοηθά στην προσπάθειά του να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ συμπράττοντας με τη Λαϊκή Ενότητα φέρνει μαζί της κρίσιμες για το κόμμα ψήφους.
«Με την απόφασή της, όχι μόνο βοηθά τη Λαϊκή Ενότητα να διευρύνει την απήχησή της, αλλά ενισχύει και τη θέση του κόμματος ως το κορυφαίο αντί-μνημονικό, κατά της λιτότητας κόμμα της Ελλάδας.
Δεδομένης της μεγάλης δεξαμενής αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η ενίσχυση της θέσης του κόμαμτος θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας κατά 1-2%», εκτιμά ο Rahman.

Πρώτη ενημέρωση: 07:25, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης