Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στη Ζιμπάμπουε χάθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας σε ένα μήνα - Aιτία ήταν μία δικαστική απόφαση

Reuters: Στη Ζιμπάμπουε χάθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας σε ένα μήνα - Aιτία ήταν μία δικαστική απόφαση
Δικαστική απόφαση επιτρέπει τις απολύσεις με μία απλή τρίμηνη προειδοποίηση
Στη Ζιμπάμπουε τον τελευταίο μήνα χάθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας γιατί μία δικαστική απόφαση επιτρέπει στις εταιρίες να απολύουν τους εργαζόμενους με μία τρίμηνη προειδοποίηση, σύμφωνα με το Reuters.
Η επιχειρηματικότητα στην νότια αφρικανική χώρα, που βιώνει ανεργία της τάξης του 80%, έχει να αντιμετωπίσουν περικοπές στο ηλεκτρικό, υψηλά κόστη εργασίας και χρηματοδότησης και φθηνές εισαγωγές με συνέπεια πολλές  εταιρίες να μην μπορούν να πληρώσουν μισθούς και κάποιες να κλείνουν.
Το τελευταίο κύμα περικοπών θέσεων εργασίας προκάλεσε οργή εναντίον τoυ προέδρου Robert Mugabe και της κυβέρνησής του που είχε υποσχεθεί 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2013, όταν κέρδισε τις εκλογές.
Μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου επιτρέπει στις εταιρίες να απολύουν τους εργαζόμενους με μία τρίμηνη προειδοποίηση.
«Πάνω από 20.000 έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας αυτής της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και αν αυτή η κατάσταση δεν αναχαιτιστεί, θα γίνουν πολύ περισσότεροι» αναφέρει ο Japhet Moyo από το συνδικάτο εργαζομένων.
Η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρίες πρέπει να πληρώνουν αποζημιώσεις στους απολυμένους και επίσης θέτει περισσότερες και πιο αυστηρές προϋποθέσεις για μελλοντικές απολύσεις.
Συγκεκριμένα, οι εταιρίες θα μπορούν να απολύουν μετά από τρίμηνη προειδοποίηση, εφόσον συναινεί και ο εργαζόμενος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να του καταβάλουν ως αποζημίωση μισό μισθό για κάθε χρόνο που ήταν στη δουλειά.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη και από τη στιγμή που το κόμμα του Mugabe ZANU PF έχει την πλειοψηφία θα υιοθετηθούν με διαδικασία fast track αυτές οι τροποποιήσεις.
Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αποζημιώσεις και πολλές θα αναγκαστούν να κλείσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης