Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Τον Οκτώβριο η πρώτη, αυστηρή αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας

Reuters: Τον Οκτώβριο η πρώτη, αυστηρή αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας
Σε μεταγενέστερο στάδιο η όποια συζήτηση για την ελάφρυνση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους 
Τον Οκτώβριο αναμένεται η πρώτη, αυστηρή αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, επισημαίνει πως η Κομισιόν σκοπεύει να διατηρήσει την Ελλάδα υπό στενή επιτήρηση μετά τη συμφωνία, ενώ η όποια συζήτηση περί ελάφρυνσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε, λόγω των συνθηκών, πολύ σκληρότερους όρους από αυτούς, που είχαν αρχικά συζητηθεί, σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας πως οι πιστωτές θέλουν να διασφαλίζουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων
Για αυτό τον λόγο «θα γίνει μια σθεναρή πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων τον Οκτώβριο», ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηριστικά στο Reuters.
Τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν ρευστότητα από αυτόν μόνον αφού αποπερατωθεί ο «έλεγχος αντοχής» τους, ή stress test, στα τέλη του Οκτωβρίου, ανέφεραν, παράλληλα, στο πρακτορείο, πολλές συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.
Αναλυτικότερα, ένα πρώτο ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ θα διατεθεί «άμεσα» για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι αρχές θα διεξαγάγουν έναν λεπτομερή ποιοτικό έλεγχο των πόρων τους που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν εξάλλου βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στις ευρωπαϊκές αρχές πριν εκταμιευθούν νέα κεφάλαια και θα λάβουν ρευστότητα μόνο αφού τα σχέδιά τους εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η συμφωνία εξάλλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσε να οδηγήσει στην κήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μια αριστερή κυβέρνηση που εξελέγη δεσμευόμενη να καταργήσει τις πολιτικές λιτότητας μπορεί να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους της συμφωνίας, επισημαίνει τέλος το Reuters.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης