Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Καμία αναφορά για την ελάφρυνση του χρέους στη νέα συμφωνία

New York Times: Καμία αναφορά για την ελάφρυνση του χρέους στη νέα συμφωνία
Οι εταίροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, ώστε κάποια στιγμή η Ελλάδα να ανακάμψει
H Ελλάδα έφτασε σε μία νέα συμφωνία μετά από 20 ώρες διαπραγματεύσεων, που θα της προσφέρει 86 δις. ευρώ με αντάλλαγμα σκληρή λιτότητα, αλλά η οικονομία της έχει πάθει τέτοια ζημιά που μπορεί να βυθιστεί για άλλον ένα χρόνο στην ύφεση γράφουν οι New York Times.
H αμερικάνικη εφημερίδα φιλοξενεί και τις δηλώσεις της Annika Breidthardt ότι «έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά όχι ακόμα μία πολιτική συμφωνία» και ότι οι «υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα».
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κράτησε, ωστόσο, κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το πότε θα γίνει η πρώτη εκταμίευση.
«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, πριν υπάρξει συμφωνία για όλα» ήταν η με νόημα απάντησή της.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι υπάρχει ακόμα διαφωνίες, καθώς οι τράπεζες έχουν προβληματικά δάνεια που είναι το 1/3 των συνολικών δανείων και οι πιστωτές πιέζουν για αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία που θα κάνουν πιο εύκολες τις κατασχέσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προστατέψει, όμως, την πρώτη κατοικία από τις κατασχέσεις και θέλει να διαπραγματευτεί ξεχωριστά το συγκεκριμένο θέμα, όπως και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους επόμενους μήνες.
Επίσης, οι ΝY Times σχολιάζουν και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για να προαναγγείλει το Eurogroup της Παρασκευής.
Και το συνδέουν με το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσε ένα δάνειο γέφυρα έτσι ώστε να πληρώσει η Ελλάδα και την ΕΚΤ, παρά μία βιαστική συμφωνία που μπορεί να μην έχει διάρκεια.
«Η ποιότητα ενός νέου τριετούς προγράμματος είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα» είπε ο Martin Chaudhuri, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Έλληνες αξιωματούχοι επισήμαναν από την πλευρά τους ότι αρκετά μικρά θέματα δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί, κυρίως τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την πρώτη εκταμίευση της νέας συμφωνίας.
Καμία αναφορά δεν έγινε, εξάλλου, για το πότε οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν για την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει ότι οι εταίροι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν, ώστε η Ελλάδα να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης