Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει δάνειο μικρής διάρκειας 5 δισ. ευρώ - Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 20/8

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει δάνειο μικρής διάρκειας 5 δισ. ευρώ - Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 20/8
Αυτά τα 5 δισ. ευρώ υπάρχουν διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό ταμείο
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ένα πρόγραμμα διάσωσης έτοιμο μέχρι την Τρίτη, έτσι ώστε να δώσει χρόνο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να επικυρώσουν τη συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα 3,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, γράφει το Bloomberg.
Οι τέσσερις θεσμοί που εκπροσωπούν τους πιστωτές, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, η Κομισιόν και ο ESM έχουν κάνει πρόοδο αυτό το Σαββατοκύριακο στις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που θα κάνει τα 86 δις. ευρώ διαθέσιμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τι λέγεται στις συζητήσεις.
Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί επιτρέποντας στην ελληνική Βουλή να περάσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα της εβδομάδας και να ανοίξει τον δρόμο για ένα Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας λένε δύο άνθρωποι που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Το χρεωμένο κράτος θέλει άμεσα 20 δις. ευρώ για τις τράπεζες και να κάνει πληρωμές δανείων.
"Προσπαθούμε να έχουμε μία συμφωνία κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου, έτσι ώστε η εκταμίευση να μπορεί να γίνει με βάση το νέο πρόγραμμα του ESM" είχε πει η Mina Andreeva, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, στις 7 Αυγούστου.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα χρειαστούν για το πρόγραμμα, που θα είναι το τρίτο σε πέντε χρόνια για τη χώρα, αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν πριν την αποδέσμευση των χρημάτων.
Η πρόοδος έρχεται τη στιγμή που κάποια κράτη μέλη της ευρωζώνης εκφράζουν σκεπτικισμό για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ο Τimo Soini, υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας, είπε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει μία νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, "αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν θα έχει επιτυχία".
Την περασμένη εβδομάδα ο Hans Michelbach, ένας Γερμανός νομοθέτης, που επιχειρηματολογούσε ενάντια σε μία συμφωνία με την Ελλάδα, είπε ότι δεν πιστεύει πως ένα πρόγραμμα διάσωσης θα υλοποιηθεί στην ώρα του μαζί τις άλλες οικονομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας που άνοιξε ξανά στις 3 Αυγούστου, έκλεισε με πτώση 15,2% στις 7 Αυγούστου, λίγο καλύτερα από το χαμηλότερο κλείσιμό του στην τριετία.
Οι τράπεζες έπεσαν κατά 58%, φτάνοντας στις 5 Αυγούστου στο χαμηλότερο κλείσιμό τους από το 1995.
Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν αγώνα δρόμου για μία συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, η κατάσταση δεν είναι τόσο δεινή, όσο ήταν νωρίτερα το καλοκαίρι.
Ακόμα κι αν οι ηγέτες δεν καταφέρουν να αποδεσμεύσουν εγκαίρως χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει ένα δάνειο μικρής διάρκειας από ένα ευρωπαϊκό ταμείο που έχει περίπου 5 δις. ευρώ διαθέσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης