Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μονόδρομος (;) το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Το δίλημμα και η μεγάλη δοκιμασία του Τσίπρα

Μονόδρομος (;) το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Το δίλημμα και η μεγάλη δοκιμασία του Τσίπρα
Tεστ αντοχής για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ
Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Μια και η ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων μπορεί να είναι η απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Εάν για παράδειγμα υπάρξουν και άλλες διαρροές κυβερνητικών βουλευτών και ο αριθμός των βουλευτών της πλειοψηφίας πέσει κάτω από τους 120, τότε δημιουργείται μείζονα κυβερνητική κρίση, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του σεναρίου μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού».
Σενάριο, το οποίο ξορκίζει ο Τσίπρας, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει τα ηνία της κυβέρνησης μειοψηφίας έως τις εκλογές (όταν και όποτε αυτές τελικά πραγματοποιηθούν), προκειμένου αφενός να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές και αφετέρου να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.
Σενάριο που αν υλοποιηθεί θα καταστήσει μη ανεπίστρεπτη όχι μόνο την κυβερνητική κρίση αλλά και τη ρήξη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Μια σύντομη αναδρομή στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ) δείχνει ότι και αυτά πορεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου με μια ιδιότυπη "πολυσυλλεκτικότητα" στο εσωτερικό τους, την οποία συνήθως φρόντιζε να χαλιναγωγεί και να ελέγχει ο ηγέτης τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας βρίσκονται ακριβώς σε αυτό το σημείο.
Ο Τσίπρας καλείται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό μέτωπο.
Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας αποτελεί το πιο «ισχυρό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.
Σε αυτόν άλλωστε οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποδοχής που εξακολουθεί να απολαμβάνει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα ή τις άλλες αντιδρώντες συνιστώσες δεν συμφέρει ούτε τον Τσίπρα ούτε τους διαφωνούντες, η ιδεολογική καθαρότητα των οποίων τους οδηγεί σε ιδεολογική στενότητα και εν τέλει σε αδιέξοδο.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης θα κρίνει πολλά.
Αν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνουν αρνητικά ή προστεθούν και άλλοι σε αυτή την πολιτική στάση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τσίπρα να πέσει, είναι προφανές ότι τα περιθώρια της συναίνεσης ελαχιστοποιούνται δραματικά.
Θα είναι η στιγμή που ο Τσίπρας για ακόμα μια φορά θα πρέπει να αναλάβει τις οριστικές του αποφάσεις μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα.
Και είτε ενόψει των πρόωρων εκλογών να αποκλείσει από τις λίστες τους διαφωνούντες βουλευτές του είτε να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κόμματος που να απευθύνεται στον ευρύ χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση ο κ.Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να συσπειρώσει δίπλα του ευρείες δυνάμεις από τον χώρο του κέντρου, της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες έχουν επενδύσει στην ανάγκη αναγέννησης του τόπου, μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκισμούς.
Εάν συμβεί αυτό, δεν θα έχει προηγούμενο, τουλάχιστον στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου.
Πάντως ο χρόνος και η συγκυρία είναι με το μέρος του Τσίπρα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης