Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άγνωστο τι θα συμβεί τις επόμενες 10 ημέρες - «Διαβατήριο» η συμφωνία για την παραμονή Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Άγνωστο τι θα συμβεί τις επόμενες 10 ημέρες - «Διαβατήριο» η συμφωνία για την παραμονή Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία
Κορυφώνεται η αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων
Περίπου 10 ημέρες έχουν απομείνει έως τα τέλη Ιουνίου, όταν και τελειώνει το πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά.
Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, εάν έως τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία, κανείς δεν το γνωρίζει.
Όπως κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τις επόμενες 10 ημέρες.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι εάν δεν προκύψει μια βιώσιμη λύση (άραγε μέχρι πότε;), η κυβέρνηση θα ζητήσει την άποψη του λαού για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Προοπτική πάντως που είχε απορρίψει λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα πει το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στην οριστική συμφωνία.
Ο υπουργός Στρατούλης από την πλευρά του εκτίμησε πως με ένα Grexit, θα δυσκολευτούμε για λίγους μήνες αλλά μετά όλα θα πάνε καλά, ενώ δεν παρέλειψε να βγάλει το άχτι του, τονίζοντας ότι οι εταίροι θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο κόστος.
Αλλά ο επίσης υπουργός Ν. Βούτσης αφού είπε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το μεγάλο «Όχι», διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζεται ούτε Grexit ούτε δραχμή.
Μέσα σε αυτό το όχι και πολύ ξεκάθαρο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σκηνικό, πολίτες με διαφορά ενός 24ωρου προχώρησαν σε διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, η μια με σύνθημα «Παλεύουμε για τη διαπραγμάτευση – Γκρεμίζουμε τη λιτότητα», η άλλη με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη».
Αυτήν ακριβώς τη λαϊκή εντολή έχει λάβει η κυβέρνηση.
Να βάλει τέλος στην πολιτική λιτότητας και παράλληλα να διατηρήσει την χώρα εντός της Ευρωζώνης.
Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, αν στο κάδρο μπει και η «εμμονή» των δανειστών να εφαρμοστεί μια πολιτική αποδεδειγμένα αποτυχημένη.
Αλλά αυτήν την αποστολή ο πρωθυπουργός – πρωτίστως – θα πρέπει να επιδιώξει να την φέρει εις πέρας μέχρι τέλους.
Προφανώς θα υπάρξουν οπισθοχωρήσεις και υπαναχωρήσεις.
Προφανώς θα υπάρξει πολιτικό κόστος.
Αλλά είναι εξίσου προφανές πως ο πρωθυπουργός πρέπει να ολοκληρώσει μια συμφωνία εντός Ευρωζώνης.
Εάν αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα πρέπει να θεωρείται το «διαβατήριο» για την παραμονή του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια στο πολιτικό σκηνικό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης