Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Από το τέλος του 2014 και μετά επιδεινώθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

tags :
Regling (ESM): Από το τέλος του 2014 και μετά επιδεινώθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Ως τα μέσα του 2014 είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε από το τέλος του 2014 και μετά, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, σήμερα, στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Regling τόνισε ότι «είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις έως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής).
»Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε», σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η ευρωζώνη στο σύνολό της εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες».
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά.
Ειδικά για την Ισπανία, ο Klaus Regling υπογράμμισε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ESM ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά».
Σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, επισήμανε ότι είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ.
Το διοικητικό συμβούλιο του ESM, σημειωτέον, αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης και στη ετήσια συνάντησή του, συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης