Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Μπορούν Ελλάδα και πιστωτές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους;

CNBC: Μπορούν Ελλάδα και πιστωτές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους;
Αν και υπάρχει αισιοδοξία για μια συμφωνία, δεν πρέπει να θέτουμε τον πήχυ υψηλά σημειώνουν αναλυτές
Μια συμφωνία μεταξύ της πληττόμενης από την έλλειψη χρημάτων Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά, σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, όμως οι διαφορές σχετικά με τις λεπτομέρειες και τα ερωτήματα αν μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός παραμένουν.
Οι ελπίδες για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, σημειώνεται, αναπτερώθηκαν την Τετάρτη, όταν οι πιστωτές φάνηκαν έτοιμοι να συμβιβαστούν, προσφέροντας στην Ελλάδα ευχέρεια ελιγμών σε συγκεκριμένα θέματα του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αν και ειπώθηκε ότι βρέθηκε κοινό έδαφος, ωστόσο οι διαφορές παρέμειναν όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και τις αλλαγές στη φορολογία.
Σύμφωνα με τον Craig Erlam, αναλυτή της εταιρείας OANDA, πλέον η προσοχή στρέφεται στο αν θα καταστεί δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
«Ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν πάνω σε μερικά θέματα – κλειδιά, ωστόσο φαίνεται να καταγράφεται πρόοδος», σημειώνει σε σημείωμά του, για να προσθέσει όμως ότι καθώς ακόμη υπάρχει δρόμος για να διανυθεί, δεν θα ήθελε να είναι υπερβολικά αισιόδοξος.
«Τα μηνύματα που έρχονται από τις συνομιλίες είναι εξαιρετικά διαφορετικά και ακόμη και οι πιστωτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια συνεπή στάση», αναφέρει και προσθέτει ότι «εκτιμώ ότι θα πρέπει τα μηνύματα αυτά να εκληφθούν σαν μια βελτίωση στη ρητορική και των δύο πλευρών έναντι αυτής πριν από δύο εβδομάδες, κάτι που από μόνο του αποτελεί λόγο αισιοδοξίας».
Από την πλευρά του ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markest, σημειώνει ότι υπάρχουν ελπίδες ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος ώστε να δούμε τη δόση προς το ΔΝΤ είτε να αποπληρώνεται εγκαίρως είτε τουλάχιστον να δοθεί μαζί με τις υπόλοιπες αργότερα μέσα στον Ιούνιο, στην σχεδόν βέβαιη πιθανότητα ότι δεν θα υπάρξει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, επισημαίνει ότι τα σχόλια του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ, ότι μια συμφωνία είναι κοντά, είναι μεν ενθαρρυντικά, όμως υπογραμμίζει ότι και παλαιότερα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, οπότε καλύτερα θα ήταν να μην θέσουμε πολύ υψηλά το πήχυ των προσδοκιών, καθώς το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών παραμένει ακόμη ευρύ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης