Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Παρέμβαση Merkel για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα έως τις 18 Ιουνίου

El Mundo: Παρέμβαση Merkel για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα έως τις 18 Ιουνίου
Θα αφορά μια όπως – όπως ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια και εν συνεχεία θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τρίτο πρόγραμμα, τονίζουν διπλωματικές πηγές
Για παρέμβαση της γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών, κάνει λόγο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές με σημαίνων ρόλο στις συνομιλίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, η γερμανίδα καγκελάριος προωθεί πολιτική συμφωνία, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να λαμβάνουν ήδη μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και οδηγίες σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πηγές, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ ηγετών και κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να υπάρξει συντονισμός.
«Πρόκειται να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «τώρα υπάρχουν δύο επιλογές μεταξύ τριών ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημερομηνίες».
«Πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος όπως - όπως, προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια και εν συνεχεία θα διαπραγματευτούμε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές στην El Mundo.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η «επικείμενη πολιτική συμφωνία», που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι, δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκην τη σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής (ήδη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του Ιουνίου), καθώς όπως σημειώνει αυτό θα εκλαμβανόταν ως πολύ μεγάλη παραχώρηση για κάποιον που δεν έχει κάνει ό,τι του ζητήθηκε.
Κατά πάσα πιθανότητα, η συμφωνία θα κλείσει εντός του Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, ή ίσως μια εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, επισημαίνεται, ότι το Eurogroup γνωρίζει ότι πρέπει να φθάσει σε μια συμφωνία, όμως θέλει να γίνει με βάση τους δικούς του όρους και προστίθεται ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να παρουσιάσουν τη συμφωνία σαν μια νίκη και όχι μια υποχώρηση.
Όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει λαϊκή υποστήριξη εάν φανεί ότι υπαναχωρεί και οι Βρυξέλλες θα χάσουν κύρος εάν παραμείνουν προσκολλημένες σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αλλά και απέναντι σε εκείνους που πήραν προγράμματα βοήθειας και εκπλήρωσαν όλους τους όρους που είχαν υπογράψει.
Αυτό το γεγονός εκνευρίζει ιδιαίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και το 2012 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και σώθηκε ξανά από τη Μέρκελ, ωστόσο όπως χαρακτηρστικά σημειώνεται «αυτή που δίνει τις εντολές είναι η καγκελάριος και το έχει αποφασίσει».
Τέλος, τονίζουν ότι ένα ατύχημα μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε και επίσης, ότι αυτό γίνεται για να υπάρξει ένα βήμα προς τα εμπρός.
Σε τρεις με τέσσερις μήνες, όταν θα πρέπει να συζητηθεί το τρίτο πρόγραμμα, θα είμαστε στα ίδια, σημειώνουν.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφορούν θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης