Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς ουσιαστική αναπτυξιακή παρέμβαση η Αναπτυξιακή Τράπεζα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ΕΤΕΑΝ

Χωρίς ουσιαστική αναπτυξιακή παρέμβαση η Αναπτυξιακή  Τράπεζα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ΕΤΕΑΝ
Από τις 18 Μαρτίου αναφέρει το bankingnews.gr ότι ο τρόπος με τον οποίο δομείται η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι τράπεζα ζόμπι με πολύ περιορισμένη αναπτυξιακή δράση.
Περίπου 2,2 δισεκ. ευρώ θα είναι το κεφάλαιο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο δημιουργίας μιας νέας τράπεζας που θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα αποτελείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης πρώην ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).
Η Attica bank δεν θα συμμετέχει στο σχήμα αυτό ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχει συμμετοχή ευρωπαϊκών θεσμών και στο μέλλον και ιδιωτών.
Παρ΄ ότι θεωρητικά ως ιδέα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας είναι ενδιαφέρουσα, πρακτικά δεν έχει σημασία όταν η κεφαλαιακή δύναμη πυρός της εν λόγω τράπεζας θα είναι 2,2 δισεκ. ευρώ και θα έχει μετόχους Ταμεία που εκ του καταστατικού τους έχουν συντηρητικό προφίλ.
Με όρους τραπεζικούς αντιστοιχίας κεφαλαίων με σταθμισμένο ενεργητικό, μια τράπεζα με 2,2 δισεκ. κεφάλαια μπορεί να έχει RWA μέσο σταθμισμένο ενεργητικό περίπου 20 δισεκ. και συνολικό ενεργητικό 35-40 δισεκ. ευρώ.
Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα διαθέτει μηχανισμούς παρακολούθησης πιστωτικού κινδύνου ή εξειδικευμένες υπηρεσίες risk management και ως εκ τούτου χρειάζεται τεράστια προσοχή για να μην μετατραπεί σε μια κρατική προβληματική τράπεζα.
Επίσης μια τράπεζα άμεσα υπάγεται στον έλεγχο της ΤτΕ άρα της εποπτείας και πρέπει να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ειδικά κεφαλαιακής επάρκειας.
Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης διαθέτει 1,7 δισεκ. εκ των οποίων 1,5 δισεκ. ήταν κρατικά ομόλογα και 213 εκατ μετρητά.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 8,27 δισεκ. ενεργητικό 5,3 δισεκ. καταθέσεις και 506 εκατ κεφάλαια θα αποτελούν την βάση της νέας αναπτυξιακής τράπεζας.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα λοιπόν μπορεί θεωρητικά να φαίνεται ωραία ιδέα, αλλά πρακτικά θα αποδειχθεί ημιτελής, χρειάζεται εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη καθώς και πρόσθετα κεφάλαια και χρηματοδότηση.

Υποσημείωση
Από τις 18 Μαρτίου αναφέρει το bankingnews.gr ότι ο τρόπος με τον οποίο δομείται η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι τράπεζα ζόμπι με πολύ περιορισμένη αναπτυξιακή δράση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης