Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Θα δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη

Βούτσης: Θα δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Για την υποδοχή προσφύγων λιμνάζουν 90 εκατ. ευρώ που λήγουν σε 2,5 μήνες
Ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.
«Πρέπει να ασκήσουμε αυτή την πολιτική fast track για να πάνε με χαρτιά σε όποια χώρα της Ε.Ε. θέλουν μέσα στο τρίμηνο», τόνισε ο κ. Βούτσης παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η οποία συζητά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι για την υποδοχή προσφύγων «λιμνάζουν 90 εκατ. ευρώ που λήγουν σε 2,5 μήνες» και κατήγγειλε ότι «2.500 θέσεις έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είχαν φτιαχτεί σε ανοικτές δομές μέχρι 31 Δεκεμβρίου και δεν έγινε ούτε μία».
Περιέγραψε μάλιστα με αδρά χρώματα την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αρχικά επεσήμανε ότι «το τριήμερο που ήρθαν σε εμάς 750 πήγαν στην Ιταλία 5.500» και πρόσθεσε:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2,5 εκ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, και οι μισοί είναι στα παράλια. Οι 1.650.000 είναι καταγεγραμμένοι από την Τουρκία. Και 1.200.000 είναι στην Ιορδανία. Συνολικά στα παράλια είναι 4,5 εκ.».

Νωρίτερα το bankingnews είχε γράψει:

Χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ζήτημα «διεθνές και όχι ελληνικό» και με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι απαιτείται «σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από λα ανθρωπιά» η κυβέρνηση προχώρα σε άμεσα τέσσερα μέτρα προκειμένου να δώσει λύση στο μείζον θέμα.
Στην σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μ. Μαξίμου αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επισήμανε «αυτήν την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και αδιέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργούν με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.
«Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
- Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
- Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
- Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
- Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:
- Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
- Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης