Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με 33% (θα μείνει) το ελληνικό κράτος στον ΟΛΠ, έχοντας τη γενική εποπτεία – Έως 67% οι ιδιώτες, με management

Με 33% (θα μείνει) το ελληνικό κράτος στον ΟΛΠ, έχοντας τη γενική εποπτεία – Έως 67% οι ιδιώτες, με management
Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με 67% στους ιδιώτες με το management και 33% και… υψηλή εποπτεία στο κράτος, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις
Μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη τόσο στην «China Today» όσο και στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κόντρα σε «φωνές» άρνησης και σε θιασώτες (όπως οι κ.κ. Λαφαζάνης και Δρίτσας) άλλων πολιτικών.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά» επισήμανε ο κύριος Δραγασάκης.
Το μοντέλο που φαίνεται καταλήγει η κυβέρνηση – πάντα δια στόματος του αντιπροέδρου της – είναι οι ιδιώτες (παλαιοί και νέοι) επενδυτές να φτάσουν έως το 67% στο ανώτερο ποσοστό τους, έχοντας φυσικά και το management, ενώ το δημόσιο θα κρατήσει το 33% και την καταστατική μειοψηφία.
Μέσω της καταστατικής μειοψηφίας, το δημόσιο θα μπορεί να ελέγχει τις αποφάσεις και γενικώς να εποπτεύει τα κυρίαρχα και σημαντικά ζητήματα.
Ο ΟΛΠ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερη ιστορία, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη «πύλη» της χώρας από θαλάσσης, όντας ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και μέσα στα 50 όλου του κόσμου.
Ασφαλώς λοιπόν και δεν είναι μια απλή… ιδιωτικοποίηση καθαρά χρηματικών –κεφαλαιακών απολαβών.
Όμως, μέχρι στιγμής, η συνεργασία με την Cosco πάει άριστα, το λιμάνι «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν παραμεριστεί οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, φτιάχνονται διαρκώς νέες προβλήτες και νέες «πύλες».
Το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ λοιπόν, με 67% στους ιδιώτες με το management και 33% και… υψηλή εποπτεία στο κράτος, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις.
Σήμερα το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 74,5% του ΟΛΠ ενώ οι ιδιώτες το 25% (μαζί με το free float ελέγχουν ποσοστό περί το 25%.
Η μετοχή του ΟΛΠ σήμερα ενισχύεται κατά 9,28% στα 11,89 ευρώ, παίρνοντας ώθηση από τις εξαγγελίες Δραγασάκη για περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του.
Ο ΟΛΠ εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 8 Αυγούστου του 2003 στην τιμή των 8,80 ευρώ και γενικώς είναι μια από τις πλέον σταθερές – συνάμα και συντηρητικές έως και δυσκίνητες – μετοχές της αγοράς.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης