Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 7% του ΑΕΠ της Κίνας το 2015

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 7% του ΑΕΠ της Κίνας το 2015
Μεταξύ των τομέων που αποτελούν προτεραιότητα για μεταρρυθμίσεις είναι η ενίσχυση του ρόλου της αγοράς και η εκπαίδευση
Με πιο βιώσιμους ρυθμούς αρχίζει και αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% το 2015 και 6,9% το 2016.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, τον μεξικανό Angel Gurria, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την έκθεση στην πρωτεύουσα της Κίνας, στο Πεκίνο, επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι περισσότερος βιώσιμος.
«Ύστερα από τρεις δεκαετίες εξαιρετικής οικονομικής ανάπτυξης, η οικονομία έχει επιστρέψει προς το παρόν σε μια "νέα κανονικότητα", η οποία μας αρέσει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός εκτιμά ότι «η ανάπτυξη 7% είναι πιο βιώσιμη, είναι μια ταχύτητα ανάπτυξης προκειμένου να αποφευχθούν διαστρεβλώσεις και η οποία μπορεί να διατηρηθεί».
Ο Angel Gurria επισήμανε ακόμη ότι η Κίνα έχει επιτύχει μαζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, χάρη στην οικονομική επέκταση που βίωσε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Όπως ανέφερε, «ξέραμε ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν βιώσιμος», για να συμπληρώσει ότι στη νέα εποχή με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η χώρα, οι κινεζικές αρχές θα δώσουν περισσότερη έμφαση στην ποιότητα απ' ό,τι στην ποσότητα όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται ότι η Κίνα διέρχεται μεταβάσεων σε διάφορους τομείς, ήτοι από μια οικονομία αγροτική σε μια οικονομία αστική και από την επένδυση στην κατανάλωση ως ατμομηχανής της ανάπτυξης και από ένα παραγωγικό βιομηχανικό μοντέλο σε μια οικονομία που δίνει μεγαλύτερο βάρος στις υπηρεσίες.
«Η οικονομία είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη: οι θεσμοί, οι έλεγχοι και το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορούν να υποστηρίξουν ανάπτυξη 7%, παρά το γεγονός ότι παράλληλα γίνονται σημαντικές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο Angel Gurria.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του προτείνει τρεις τομείς προτεραιότητας για μεταρρυθμίσεις: ενίσχυση του ρόλου της αγοράς, ενίσχυση της εκπαίδευσης από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση και αλλαγή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης με τρόπο που θα επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες.
Η Κίνα δεν είναι πλέον μια οικονομία με φθηνά εργατικά χέρια και η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι αυτό που επιτρέψει την αύξηση της αλυσίδας αξίας, δήλωσε ο Gurria.
Υπό αυτή την έννοια, ο ΟΟΣΑ συστήνει αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, δημιουργία συστημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού και βελτίωση της ενσωμάτωσης των εσωτερικών μεταναστών στην δημόσια εκπαίδευση.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ ζητά από τις κινεζικές αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κρατικών εταιρειών, όπως και να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις βιομηχανίες που μολύνουν το περιβάλλον και να παρέχει κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης