Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική – Δύσκολη η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% το 2015

Bank of Japan: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική – Δύσκολη η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% το 2015
Σημάδια ανθεκτικότητας παρουσιάζει η ιδιωτική κατανάλωση, ένας από τους πυλώνες της ιαπωνικής οικονομίας, αν και η ανάκαμψή της σε ορισμένους κλάδους υπήρξε αργή, σημειώνεται
Αμετάβλητη αποφάσισε να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, στη σημερινή της συνεδρίαση, με στόχο να οδηγήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% το 2015, ένας στόχος ωστόσο που αναγνώρισε ότι είναι δύσκολα επιτεύξιμος.
Στη μηνιαία συνεδρίασή της, η BoJ ενέκρινε με οκτώ ψήφους υπέρ έναντι ενός κατά τη συνέχιση διεύρυνσης της νομισματικής της βάσης στα 80 δισ. γεν (58,55 δισ. ευρώ/67,156 δισ. δολ.), ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ τον 2013 προκειμένου να βγάλει την Ιαπωνία από τον αποπληθωριστικό κύκλο στον οποίο είχε εισέλθει τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε ετήσια βάση περί το 0 με 0,5%, κάτι που καθιστά δύσκολο την επίτευξη του στόχου 2% για το 2015.
Αυτό, όπως σημειώνεται, οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών ενέργειας.
Όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, ένας από τους πυλώνες της ιαπωνικής οικονομίας, σημείωσε ότι παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας, όμως προσθέτει ότι η ανάκαμψή της σε ορισμένους κλάδους υπήρξε αργή.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εσωτερική κατανάλωση θα λάβει ώθηση κατά τη διάρκεια του 2015 από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς, που είναι το υπό διαπραγμάτευση θέμα αυτή τη στιγμή στις κυριότερες εταιρείες της χώρας.
Αν επιβεβαιωθούν οι μισθολογικές αυξήσεις, που θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην Ιαπωνία, θα μπορούσε να αντισταθμιστούν οι πτωτικές πιέσεις που έχουν υποστεί οι τιμές από τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014.
Το ποσοστό αυτό, κατώτερο του 0,5% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2014 και που είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2013, επιβεβαίωσε την επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί ο στόχος τους 2% της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης