Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα σκαριά τα πρώτα μέτρα - Στο τραπέζι η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα, ποτά και νέο ανταποδοτικό τέλος ή έκτακτη εισφορά

Στα σκαριά τα πρώτα μέτρα - Στο τραπέζι η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα, ποτά και νέο ανταποδοτικό τέλος ή έκτακτη εισφορά
Τα σενάρια με τον ΦΠΑ
Το «χαλί» για να νέα μέτρα, όπως η επιβολή και νέου ανταποδοτικού Τέλους στα πρότυπα της ΕΡΤ «στρώνει» η κυβέρνηση, για να γλυκάνει τους δανειστές και να ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της χώρας.
Στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τέθηκαν επί τάπητος «συγκεκριμένα μέτρα» τα οποία θα εξειδικευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη.
Η αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και η επιβολή ανταποδοτικού τέλους για τη μείωση του χρέους ή μιας νέας έκτακτης εισφοράς- σύμφωνα με τις ιδέες Βαρουφάκη- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας. Όλα θα είναι ποσοτικοποιημένα. Θα παρουσιαστούν και ισοδύναμα μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το πέρας της σύσκεψης.
Πρόσθεσε δε, ότι «πέραν των νομοσχεδίων, θα υπάρχουν και καινούργια πράγματα», καθώς η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και στο δικό μας πρόγραμμα και στη συμφωνία. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης», κατέληξε.
Στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων, που φαίνεται να δρομολογεί η κυβέρνηση, θα συμπεριληφθούν- εκτός απροόπτου- και οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, στα πρότυπα της πρότασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.
Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τελικώς δύο συντελεστές ΦΠΑ αντί για τρεις που ισχύουν σήμερα (6,5%, 13% και 23%).
Το όλο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός», προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».
«Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών, και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Από το 2011 το ΔΝΤ είχε διατυπώσει πρόταση για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% και μείωση του υψηλού συντελεστή 23% σε ένα επίπεδο ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 13% και του 23% με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων.
Το ΔΝΤ, έχει τοποθετήσει το επίπεδο του ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 19% και του 21%, ενώ ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για 15%-16%.
Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της πρότασης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους συντελεστές 6,5% και 13% και τη μείωση του ΦΠΑ για όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται στο 23%.
Σε περίπτωση πάντως που αποφασισθεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ τα περισσότερα αγαθά και οι υπηρεσίες θα φορολογούνται με συντελεστή 15% ή 16% από 13% σήμερα. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο των δύο συντελεστών:
* Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 15-16%.
* Τα αγαθά που εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.α. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 15-16%.
* Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλότερο από τους δύο συντελεστές που θα καθιερωθεί.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης