Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Ο Σαμαράς προειδοποιεί για Grexit – Άγνωστος Χ ο Τσίπρας

Bloomberg: Ο Σαμαράς προειδοποιεί για Grexit – Άγνωστος Χ ο Τσίπρας
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη
Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του στις 2 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα προκαλέσει χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο δημοσίευμα του Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel είναι έτοιμη να δεχθεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξέλιξη που όπως αναφέρεται, το Βερολίνο βλέπει ως αναπόφευκτη εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, «ριψοκίνδυνη τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ανησυχίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι δίνουν μάχη για να τελειώσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που σοβεί από τα τέλη του 2009.
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο και σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2011 δεν θα υπάρξει έντονο αντίκτυπο σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιρλανδία» τονίζει ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις πρόσφατες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το χρέος και να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας, ζητώντας να απομειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, όπως συνέβη το 1953 ΜΕ ΤΗ Γερμανία.
«Το μεγάλο άγνωστο είναι ο Αλ. Τσίπρας διότι θα εκλεγεί με μια ριζοσπαστική πλατφόρμα και εάν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει, η κυβέρνησή του δεν θα διαρκέσει πολύ», τονίζει ο Erixon.
Από την πλευρά τους, οι Carsten Nickel και Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, διαπιστώνουν ότι η Γερμανία είναι πιθανό να υιοθετήσει «έναν πιο ευέλικτο τρόπο» στην αντιμετώπιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Η διατήρηση όλων των επιλογών στο τραπέζι, είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης της Merkel για την χάραξη πολιτικής», διαπιστώνει το report της Teneo Intelligence.
Ο Norbert Barthle, υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της κυβέρνησης Merkel, δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από αυτή του 2010, διότι τώρα έχει τείχος προστασίας.
«Είναι προς το δικό μας συμφέρον να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Αλλά εάν ο Αλ. Τσίπρας κερδίσει και τηρήσει τις υποσχέσεις του, τότε βλέπω προβλήματα.
Το κράτος θα χρεοκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Barthle
Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Jaeger υποστήριξε ότι δεν θέλει να σχολιάσει επί «σεναρίων», αναφερόμενος εν πολλοίς στις πρόσφατες δηλώσεις Schaeuble ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει δύσκολη.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε πολύ υψηλό ρίσκο για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος της Merkel, Peter Bofinger, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.
«Ακόμη κι αν η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ, θα βγει ένα τζίνι από το μπουκάλι που θα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί» τόνισε ο Bofinger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης