Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Στο 0,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2014

Ιαπωνία: Στο 0,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2014
Στα στοιχεία αντικατοπτρίζεται η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η αδύναμη εσωτερική ζήτηση
Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2014 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την αδύναμη εσωτερική ζήτηση, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για πληθωρισμό στο 2% και καθώς η οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Οκτώβριο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 και ύστερα από την αναρρίχησή του στο 1% τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε 12 μήνες, πολύ χαμηλότερο έναντι του υψηλού 1,5% του Απριλίου.
Η μείωση που καταγράφηκε ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα στοιχεία αποτελούν ένα ακόμη «χτύπημα» για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, εν όψει και των γενικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Δεκεμβρίου, μετά την αναβολή αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων.
Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο το τρίτο τρίμηνο, ωθώντας τη χώρας σε ύφεση μετά την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο, που επηρέασε την καταναλωτική δαπάνη.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και των τιμών θα μπορούσε να δυσκολέψει τις προσπάθειες της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο 2% περίπου την ερχόμενη άνοιξη.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές στα τέλη Οκτωβρίου, όταν αποφάσισε έναν νέο γύρο μέτρων πιστωτικής χαλάρωσης, ωστόσο ακόμη και ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, που ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 1%, πρόσφατα υιοθέτησε έναν πιο προσεκτικό τόνο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις 19 Νοεμβρίου επισήμανε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 1%, εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης