Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Εντείνεται η κόντρα Draghi – Weidmann για τη δράση και την πολιτική της ΕΚΤ – Στο τέλος θα επικρατήσει ο διοικητής της ΕΚΤ

tags :
Bloomberg: Εντείνεται η κόντρα Draghi – Weidmann για τη δράση και την πολιτική της ΕΚΤ – Στο τέλος θα επικρατήσει ο διοικητής της ΕΚΤ
Που διαφωνούν και που συμφωνούν οι δύο ισχυρότεροι τραπεζίτες της Ευρωζώνης
Εντείνεται η κόντρα του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και του Γερμανού Jens Weidmann για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο άντρες είχαν μια ακόμα έντονη διαμάχη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο των εργασιών του ΔΝΤ με τον Draghi να επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρις ευρώ προκειμένου να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και τον Weidmann να απαντά ότι ο στόχος αυτός δεν έχει «γραφεί σε πέτρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτήν τη διαμάχη, το πιο πιθανό όπως άλλωστε έχει δείξει η ιστορία είναι ότι ο Draghi θα επικρατήσει.
«Υπάρχει μια τεράστια σύγκρουση εντός του Διοικητικού Συμβουλίου για το τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ» υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Joerg Kraemer, επικεφαλής της Commerzbank.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Draghi έχει απέναντι του στο Weidmann για ακόμα μια φορά. Στο τέλος ο Draghi θα ακολουθήσει το δρόμο του και θα δούμε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο χρόνο» αναφέρει ο Kraemer.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η ΕΚΤ επιθυμεί να διευρύνει τον ισολογισμό της σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον πληθωρισμό του 0,3% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στα 2,05 τρις ευρώ, κάτω από τα 3,1 τρις ευρώ του 2012 και τα 2,7 τρις ευρώ στις αρχές του έτους.
«Σας έδωσα έναν σχετικό αριθμό» τόνισε ο Draghi για να απαντήσει σχεδόν άμεσα ο Weidmann, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμή – στόχος για τον ισολογισμό».
«Το πόσο επίσημη είναι αυτή η τιμή – στόχος, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Bundesbank, J.Weidmann, ο οποίος έχει εκφράσει κατά το παρελθόν την ανησυχία του για το κόστος που μπορεί να βαρύνει την ΕΚΤ στο πλαίσιο των προγραμμάτων της για την αγορά ABS (εγγυημένοι τίτλοι με βάση στοιχεία ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα) και των καλυμμένων ομολόγων.
Ωστόσο, από την ΕΚΤ σπεύδουν να υποβαθμίσουν την εντεινόμενη διαμάχη των δύο ισχυρών της ΕΚΤ, αναφέροντας πως είναι πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές να συζητούνται στο πλαίσιο τακτικών συνεδριάσεων και εκδηλώσεων.
Παρόλο αυτά δεν λείπουν τα δημοσιεύματα που βάζουν φωτιά στις σχέσεις των Draghi – Weidmann.
Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του περιοδικού Focus, το οποίο ανέφερε πως ο Draghi βρίσκεται ότι έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να συνεργαστεί με τον Weidmann και ότι αυτός δεν του αποκαλύπτει νωρίτερα τα σχέδια του.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η κόντρα του 67χρονου Draghi και του 46χρονου Weidmann κρατά εδώ και αρκετό καιρό δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Bundesbank είχε εκφράσει την αντίθεση του το σχέδιο για την αγορά ABS πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους ενώ είχε αντιτεθεί και στη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο Νοέμβριο καθώς και στο πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων του 2012.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαμάχη τους αναμένεται να κορυφωθεί καθώς πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο Draghi υποστήριξε ότι είναι μια απόφαση που ενδεχομένως να ληφθεί τους επόμενους μήνες και όχι χρόνια, ενώ επανέλαβε από τις ΗΠΑ πως η ΕΚΤ είναι ανοιχτή να προχωρήσει στην υιοθέτηση περαιτέρω έκτακτων μέτρων.
Αντιθέτως ο Weidmann τόνισε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για αυτό το τολμηρό βήμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν πάντως και τομείς που Draghi και Weidmann συναντώνται.
Και οι δύο επιθυμούν η Γαλλία και η Ιταλία να υιοθετήσουν μέτρα που θα δώσουν περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και θα μειώσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους, μια και η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει κάθε είδους πρόβλημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης