Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) θέλει να παραμείνει ή όχι η Attica bank αυτόνομη; - Μήπως η Εθνική έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα 414 εκατ της Attica bank;

tags :
O Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) θέλει να παραμείνει ή όχι η Attica bank αυτόνομη; - Μήπως η Εθνική έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα 414 εκατ της Attica bank;
To ΤΣΜΕΔΕ αν αποφασίσει να μειωθεί το ποσοστό του κάτω από το 34%....μπορεί να διασωθεί η Attica bank....
(upd)Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την τύχη της Attica bank.
Προφανώς και το ΤΕΕ το τεχνικό επιμελητήριο που είναι φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 51% στην Attica bank, αριστερίζει…λοξοκοιτώντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ιδέες για αναπτυξιακή τράπεζα, προφανώς και το ΤΣΜΕΔΕ έχει ευθύνες που καθυστέρησε να βρει στρατηγικό επενδυτή και να ανακεφαλαιοποιηθεί αλλά τι πράττει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας;
Δεν αναφερόμαστε στις υπηρεσίες της ΤτΕ που με υπευθυνότατα αντιμετωπίζουν το θέμα αλλά την στάση του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ;
Θέλει ή όχι αυτόνομη την Attica bank;
Μπορεί επίσημα να δηλώνει ότι στηρίζει την προσπάθεια ανακεφαλαιποίησης της αλλά ανεπίσημα τι πράττει;
Εν τω μεταξύ ορισμένοι κύκλοι διαρρέουν σκοπίμως ή μη ότι η Εθνική τράπεζα….ποντάρει στην αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο το παλιό σχέδιο απορρόφησης με σχέση ανταλλαγής στην Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή η Εθνική να απορροφήσει την Attica bank….ώστε να καρπωθεί τα 414 εκατ που είναι τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας καθώς και τα 4 δισεκ. ενεργητικό και 3,33 δισεκ. καταθέσεις….
Αν όντως ισχύουν αυτά τα σχέδια πρέπει να εγκαταλειφθούν....
Η Attica bank μπορεί να παραμείνει αυτόνομη αρκεί  το ΤΣΜΕΔΕ να συνειδητοποιήσει ότι έχασε και να αποδεχθεί και ποσοστό ακόμη και κάτω από 34% π.χ. 30% ή 20%.
Το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51,3% έχει αναφέρει ότι για την νέα αύξηση των 434 εκατ προτείνει να συμμετάσχει με 108 έως 221 εκατ. ευρώ.
Με 108 εκατ θα υποχωρήσει στο 34% και με 221 εκατ θα παραμείνει στο 51% εφόσον καλυφθεί πλήρως η ΑΜΚ των 434 εκατ.
Ωστόσο τόσο η ΤτΕ όσο και το ΥΠΟΙΚ ζητούν το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ να μειωθεί αισθητά στο 34% ή και κάτω από 34%.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ορισμένες αλήθειες για την Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ.
1)Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 430 εκατ ευρώ σωρευτικά και η αξία αυτών των 430 εκατ είναι 42 εκατ ευρώ σε σύνολο κεφαλαιοποίησης 85 εκατ δηλαδή καταστροφή.
Το Ταμείο των Μηχανικών απέτυχε στην Attica bank.
Είναι σκληρή η φράση απέτυχε αλλά το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει το 90% της επένδυσης του αυτή είναι η αλήθεια.
2)Οι συνδικαλιστές του ΤΕΕ, μετά τις αναφορές Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Attica bank μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να ενωθούν δημιουργώντας μια αναπτυξιακή τράπεζα, ξεκίνησαν να αριστερίζουν και ποντάρουν σε αυτή την λύση.
3)ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ και κυρίως η DGCom η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συζητούν το ΤΣΜΕΔΕ να κρατήσει το 51% αλλά ζητούν μεγάλη μείωση ποσοστού.
Ούτε καν εξετάζει μονομερώς να αυξήσει το ποσοστό του το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank δηλαδή πάνω από το 51% που ήδη ελέγχει.
Η DGCom θα απορρίψει ενδεχόμενο το ΤΣΜΕΔΕ να καλύψει τα 221 εκατ της ΑΜΚ και έτσι να κερδίσει χρόνο άπαξ και η Attica bank διαθέτει κεφάλαια και κεφαλαιακή επάρκεια.
4)Οι 20.000 ιδιώτες μέτοχοι έχουν χάσει τις επενδύσεις τους.
Έχουν καταστραφεί και οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο το ΤΣΜΕΔΕ.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;

Οι λύσεις για να επιβιώσει η Attica bank είναι δύο
Α)Το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι έχασε.
Επένδυσε πολλά λεφτά των ασφαλισμένων και έχασε.
Θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα στον στρατηγικό επενδυτή να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Attica bank δηλαδή ποσοστό 51% και την διοίκηση.
Κατά την άποψη μας το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει να κατέχει 33% κατ΄ ελάχιστο αλλά θα μπορούσε να κατέχει και μικρότερο ποσοστό 30% ή 25% ή και 20%.
Β)Με βάση τον νόμο η Attica bank μπορεί να παρατείνει την αύξηση κεφαλαίου έως 6 μήνες ή έως 8 μήνες υπό όρους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα κέρδιζε χρόνο.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η μετοχή θα κατάρρεε.
Για την Attica bank η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Είναι εμπρός γκρεμός γιατί αν δεχθεί την πρόταση του στρατηγικού επενδυτή…η τράπεζα θα πουληθεί τσάμπα στον ξένο επενδυτή (θέλουν να αγοράσουν τσάμπα την Attica bank το Apollo και το Wilbur Ross επισημαίναμε πριν εβδομάδες) άρα η τιμή της ΑΜΚ θα είναι στα τάρταρα.
Είναι πίσω ρέμα γιατί αν αποφασίσει να ακολουθήσει την διαδικασία της 6μηνης παράτασης που δικαιούται πάλι η μετοχή θα καταρρεύσει καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.

Η άποψη μας
(Την επαναλαμβάνουμε ήδη αρκετές φορές)


Επειδή κατανοούμε την αγωνία όλων και επειδή τασσόμαστε υπέρ της ανεξάρτητης πορείας της Attica bank, μόνο μια λύση υπάρχει, να δεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ ότι έχασε και να παραχωρήσει την Attica bank στον στρατηγικό επενδυτή με το ΤΣΜΕΔΕ να μειώνει ακόμη και κάτω του 34% το ποσοστό του.
Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανακτήσει μέρος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει στην Attica bank.

Πρώτη ενημέρωση: 08:16, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης