Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικές κινήσεις για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά το αιματοκύλισμα συνεχίζεται – Νεκροί 600 Παλαιστίνιοι και 29 Ισραηλινοί

Διπλωματικές κινήσεις για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά το αιματοκύλισμα συνεχίζεται – Νεκροί 600 Παλαιστίνιοι και 29 Ισραηλινοί
Στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι
(upd) Διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει το αιματοκύλισμα που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 600 Παλαιστινίων και 29 Ισραηλινών αναλαμβάνουν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι οποίοι βρίσκονται στο Κάιρο.
Κατά την άφιξη του στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνουν οι συγκρούσεις, αν και έσπευσε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Παράλληλα ο Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαθέσουν 47 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ενώ παράλληλα κάλεσε την Χαμάς να κάνει δεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του ο Κέρι αναμένεται να έχει συνομιλίες και με αξιωματούχους από το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.
Οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακριβώς λόγω της σχέσης που έχει με την Χαμάς.
Πάντως και παρά τις διπλωματικές αυτές κινήσεις το αιματοκύλισμα από τις συγκρούσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων συνεχίζεται αμείωτο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γίνεται λόγο για τουλάχιστον 600 νεκρούς Παλαιστίνιους. Μόνο χθες από επιθέσεις σε όλη τη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άνθρωποι, ανάμεσα τους και 16 παιδιά.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν 29 νεκρούς, εκ των οποίων οι 27 είναι στρατιώτες.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ φαίνεται να εμμένει στις χερσαίες επιχειρήσεις. «Δεν είναι ώρα για εκεχειρία» τονίζει ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Gilad Erdan. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας» συμπληρώσει.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ φαίνεται πως λειαίνουν τη στάση τους, αξιώνοντας άμεση εκεχειρία.
«Hamas και Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός» διαμηνύει ο Barack Obama, σε νέο του διάγγελμα. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τη ραγδαία αύξηση των νεκρών στην Παλαιστίνη» συμπληρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα προστασίας για τον άμαχο πληθυσμό» τονίζει ο Λευκός Οίκος, σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του. «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του, αρκεί να μην πλήττει τους άμαχους» προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή Hamas βρίσκει συμμάχους στις αραβικές χώρες, καθώς ήδη η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εκφράζει την πλήρη στήριξή της στην Hamas.

Γαλλία και Ισπανία πιέζουν το Ισραήλ για άμεση εκεχειρία
Έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ειδικότερα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Φ. Ολάντ επισήμανε πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».
Από την πλευρά του, ο Μπαν Κι Μουν ενημέρωσε το Γάλλο πρόεδρο «λεπτομερώς για τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή με το σύνολο των εταίρων και των πρωταγωνιστών προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα μια κατάπαυση του πυρός, έπειτα μια διευθέτηση της κρίσης».
Παράλληλα, έκκληση για κατάπαυση του πυρός απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γκαρθία Μαργκάγιο.
«Αναγνωρίζοντας πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του, υπενθυμίζω ότι αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται ακολουθώντας την αρχή της αναλογικότητας και με σεβασμό στις νόρμες και τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» επισήμανε ο Ισπανός υπουργός.
«Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι άμεση. Και η Ισπανία υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, ότι υπάρχουν γεγονότα που επαναλαμβάνονται από το 1948» συμπλήρωσε.





Έκκληση του ΟΗΕ
Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο ΟΗΕ, ο οποίος εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία την ώρα που από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει ξεπεράσει ήδη τους 500.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από την έκτακτη δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ζήτησε «το σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki Moon, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως «αποτρόπαιη πράξη» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις εκκλήσεις να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, σήμερα το πρωί άλλοι 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 7 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.
Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.
Με τα θύματα της πρωινής επιδρομής στη Ράφα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου έφθασε τους 501.
Εν τω μεταξύ, σε τριήμερο πένθος έχει βυθιστεί η Σετζάγια, όπου μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι αλλά και 13 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σετζάγια έπεσε την Κυριακή και ο γιος του Χαλίλ αλ- Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.
Ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα «κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς, λαμβάνοντας μάλιστα το "πράσινο φως" από τις ΗΠΑ.
Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει σκόπιμα ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειαστεί το Ισραήλ για να ολοκληρώσει μια επιχείρηση που, όπως υποστηρίζει, σκοπεύει να καταστρέψει τις σήραγγες όπλων της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε ότι η επιχείρηση διεξάγεται «αρκετά γρήγορα», αλλά δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο.
Ερωτώμενος αν το Ισραήλ σκοπεύει να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε: «Κανείς δεν θέλει να φθάσει σε υπερβολικό στρατιωτικό μάκρος».





Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:


Η δίωρη ανθρωπιστική εκεχειρία σε μία συνοικία στη Λωρίδα της Γάζας η οποία σφυροκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς δεν κράτησε πάνω από μια ώρα...

Η εκεχειρία, την οποία ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, διήρκησε από τη 13:30 έως τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Σετζάγια, όπου αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν πως τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.
Νωρίτερα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε υπέρ μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας τριών ωρών, την οποία, όπως διευκρίνισε, πρότεινε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στις 13:30, την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του.
Ωστόσο, η παλαιστινιακή κυβέρνηση και η προεδρία καταδίκασαν τη «βάρβαρη σφαγή» στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον πιο φονικό βομβαρδισμό των πέντε τελευταίων ημερών στη Γάζα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Άραμπι χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Σαρτζάγια, απευθύνοντας έκκληση για «άμεσο τερματισμό» της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Τριήμερο πένθος στην Σατζάγια
Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς μετά τους σφοδρούς και αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια της πόλης Γάζας. Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 425. Πρόκειται για την πιο αιματοβαμμένη μέρα των τελευταίων πέντε χρόνων στη Γάζα. Στις πρεσβείες και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο κυματίζει μεσίστια η παλαιστινιακή σημαία.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους που είδαν πολλά θύματα να κείτονται στους δρόμους, έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.
Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, λόγω των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αυτή.
Νωρίτερα σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.
Οι στρατιώτες Μπαρ Ραχάβ, 21 ετών και Μπνάγια Ρούμπελ, 20 ετών, σκοτώθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο ο πρώτος και σε ανταλλαγή πυρών με ελαφρά όπλα ο δεύτερος, ενώ το Ισραήλ κλιμακώνει τη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΗΠΑ σε Ισραήλ - Έχετε ένα δικαίωμα να πάτε και να ξεριζώσετε αυτές τις σήραγγες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και σε επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
"Έχετε ένα δικαίωμα να πάτε και να ξεριζώσετε αυτές τις σήραγγες", δήλωσε ο Κέρι στο Fox News. "Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν".
Ο Κέρι κάλεσε τη Χαμάς να σκεφθεί μία εκεχειρία. "Είναι σημαντικό για τη Χαμάς να επιταχύνει τώρα και να είναι λογική και να καταλάβει ότι αν αποδεχθείτε την εκεχειρία, σώζετε ζωές", είπε.
Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη στο CNN, ο Κέρι δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα του ζητήσει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή σύντομα ώστε να βοηθήσει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί εκεχειρία.




Ban Ki Moon (ΟΗΕ) – Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού σε αυτή τη σύγκρουση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon εξέφρασε την Παρασκευή την απογοήτευση του για την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης από το Ισραήλ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή. Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Moon έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.
«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 259 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα αυτών είναι άμαχοι.







(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιουλίου - 16:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης