Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Φρένο» στην επανεκλογή των πρυτάνεων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

«Φρένο» στην επανεκλογή των πρυτάνεων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
Βρίθει ασαφειών ο νόμος πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, σημειώνει το ΝΣΚ
Δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ, γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο επισημαίνει παράλληλα ότι ο νόμος - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από ασάφειες.
Σημειώνεται ότι γνωμοδότηση επί του νόμου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε ζητήσει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη τον Μάιο των νέων πρυτανικών αρχών σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας, ήτοι Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικό, Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πάτρας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ ολοκληρώνουν τον Μάιο τις θητείες τους κανονικά και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα, καθώς ο νόμος προβλέπει μία μόνο θητεία.
Θα είχαν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι εάν η θητεία τους είχε διακοπεί με την ψήφιση του νέου νόμου - πλαισίου, κάτι που επί υπουργίας Διαμαντοπούλου στην παιδεία είχε αποφασιστεί, αλλά ο νυν υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, έδωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουν.
Παράλληλα, δεν αποτρέπονται από το να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη όσοι επιθυμούν αλλά βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει, εφόσον εκλεγούν, είναι ότι όταν έλθει ο χρόνος που πρέπει να πάρουν τη σύνταξή τους, θα πρέπει να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές για την αντικατάστασή τους.
Όσον αφορά τους καθηγητές που προέρχονται από το εξωτερικό, δεν τίθεται όριο ηλικίας, αλλά ακολουθούνται όσα προβλέπονται από το μητρικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, για να θέσουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης καθηγητές στο ξένο πανεπιστήμιο και όχι απλώς επισκέπτες καθηγητές.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται στην απόφαση του ΝΣΚ, οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ.
Σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητες στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά.
Ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος, μπορούν να είναι ένας, δύο ή τρεις, αλλά το Συμβούλιο διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να κρίνει εάν έχουν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο.
Τέλος, στις περιπτώσεις εκείνες που η υποψηφιότητα είναι μία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη του ΝΣΚ αναφέρονται επί μακρόν στο πόσο αυστηρή, πλήρως αιτιολογημένη και σαφής ως προς την επιστημονική και διοικητική «αξία» του υποψηφίου πρέπει να είναι τα Συμβούλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης