Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - "Πράσινο φως" για ην καταβολή αποζημιώσεων από το Ισραήλ στις οικογένειες των θύματων του Mavi Marmara

Τουρκία -
Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίων ισραηλινών αξιωματούχων
Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επιδρομής στο πλοίο Mavi Marmara το 2010 κατέληξαν Τουρκία και Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδα Sabah, που διευκρινίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να υποβληθεί η συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην Εθνοσυνέλευση.
Τον Μάιο του 2010, οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκοαμερικανός ακτιβιστές σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών κομάντος οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο Mavi Marmara, ενώ αυτό κινούταν προς την αποκλεισμένη Γάζα ως μέρος του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.
Το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 25 εκατ. δολαρίων και να ικανοποιήσει τους άλλους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα, δηλαδή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίων ισραηλινών αξιωματούχων.
Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι το Ισραήλ θέλει να κλείσει το θέμα για να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τουρκία, ενόψει νέων στρατηγικών κινήσεων στην περιοχή υπό το φως της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης