Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα συνεχιστεί η ανέγερση εβραϊκών οικισμών, επιμένει ο ισραηλινός πρωθυπουργός

tags :
Θα συνεχιστεί η ανέγερση εβραϊκών οικισμών, επιμένει ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Η παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις, μετά τον θάνατο δύο Παλαιστινίων
Σε δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστεί η ανέγερση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχη προέβη ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βenjamin Νetanyahu, παρά τις επικρίσεις από την Ουάσιγκτον, η οποία ζήτησε από το Ισραήλ να μην δημοσιεύσει νέες προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να οικοδομούμε τη χώρα μας, να την ενισχύουμε, να αναπτύσσουμε τους εβραϊκούς οικισμούς», δήλωσε χθες το βράδυ ο Νetanyahu σε πολιτική συγκέντρωση.
«Ξέρω ότι δεν σταματούν να μας λένε πως δεν έχουμε ειρήνη εξαιτίας των εβραϊκών οικισμών και της παρουσίας μας στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη), αλλά αυτό δεν αληθεύει. Δεν υπάρχει ειρήνη λόγω της συνεχιζόμενης εναντίωσης στην ύπαρξη του εβραϊκού κράτους όποια κι αν είναι τα σύνορα. Και εμείς έχουμε το δικαίωμα σε ένα τέτοιο κράτος, όπως όλοι οι άλλοι λαοί».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, ο οποίος έχει επισκεφθεί εννέα φορές την περιοχή από τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να βοηθήσει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, έχει δηλώσει επανειλημμένως την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία οι εβραϊκοί οικισμοί είναι «παράνομοι».
Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο κύμα αποφυλακίσεων παλαιστινίων κρατουμένων, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την ανέγερση 5.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η παλαιστινιακή προεδρία κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι επιδιώκει την αποτυχία των «αμερικανικών και διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών» μετά τον θάνατο μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες δύο Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Δυτική Όχθη.
«Η προεδρία καταδικάζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη νύχτα από τον ισραηλινό στρατό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των μαρτύρων Σάλεχ Γιασίν από την Καλκίλια και Ναφάα αλ-Σαϊντι από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Η επικίνδυνη αυτή ισραηλινή κλιμάκωση αποσκοπεί στην αποτυχία των αμερικανικών και διεθνών προσπαθειών για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μahmoud Αbbas, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν προειδοποιήσει πως θα αποχωρήσουν πλήρως από τις διαπραγματεύσεις, αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των παλαιστινίων νεκρών από τον ισραηλινό στρατό και των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών, όπως και η ανέγερση εβραϊκών οικισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης