Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κύκλος των υποβαθμίσεων στην Ευρώπη δεν έχει κλείσει από Moody's και S&P

Ο κύκλος των υποβαθμίσεων στην Ευρώπη δεν έχει κλείσει από Moody's και S&P
Ιδιαίτερα μεγάλες φαίνονται οι πιθανότητες να συνεχίσουν οι δύο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν περαιτέρω τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υπέρογκα χρέη. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εστιάσει σε τρία μεγέθη: ελλείμματα, χρέη και υγεία του τραπεζικού κλάδου.
Συνήθως στοχεύουμε στο να ολοκληρώνουμε τις αξιολογήσεις εντός τριών μηνών από τις προειδοποιήσεις που ανακοινώνουμε, δήλωσε ο αναλυτής για την Πορτογαλία της Moody’s, Anthony Thomas, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση για την χώρα θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Κάθε κίνδυνος υποβάθμισης ανεβάζει το κόστος δανεισμού για την χώρα, προσθέτοντας μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα, αναφέρει η Tullia Bucco της UniCredit. Όσο μάλιστα οι Ευρωπαίοι καθυστερούν να λάβουν μία απόφαση που θα βάλει το τέλος στην κρίση, τόσο οι αδύναμες χώρες θα επιβαρύνονται με το κόστος δανεισμού και τις σκληρές αποφάσεις λιτότητας. Και οι Moody's και S&P θα υποβαθμίζουν.
Οι αξιολογήσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η αγορά λειτουργεί, παρατηρεί ο Peter Schaffrik, επικεφαλής αναλυτής της RBC Capital Markets. Οι επενδυτές δεν αγοράζουν πλέον ελληνικά ομόλογα, καθώς ανησυχούν ότι οι απώλειες μίας πιθανής αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι μεγάλες. Όταν μάλιστα τα κυβερνητικά ομόλογα χάσουν τη σύσταση της επένδυσης και δεν περιλαμβάνονται στους διεθνείς δείκτες, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι επενδυτές να τα κρατήσουν κιόλας, προσθέτει ο Schaffrik.
Μόνο ένας παράγοντας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στο τέλος του κύκλου των υποβαθμίσεων, αναφέρει ο Peter Geikie-Cobb της Thames River Capital, θεωρώντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να αναιρέσουν ακόμη και αυτόν τον παράγοντα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο τέλος της διαδικασίας απομόχλευσης, και γι’ αυτό οποιαδήποτε άλλη κίνηση από τους οίκους δε θα επηρεάζει και πολύ την αγορά. Οι οίκοι θα επηρεάζουν σταδιακά τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις. Το ρίσκο περαιτέρω υποβαθμίσεων τους επόμενους μήνες είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη και αν οι επενδυτές έχουν αναπροσαρμόσει τα χαρτοφυλάκια τους, συμφωνεί ο Marc Ostwald της Monument Securities.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης