Τελευταία Νέα
Gun Room

Ο τσεχικός όμιλος RSBC απέκτησε τη STEYR Arms

Ο τσεχικός όμιλος RSBC απέκτησε τη STEYR Arms
Η μη αναμενόμενη εξαγορά δημιούργησε “εν μία νυκτί” ένα νέο ανταγωνιστή στην ευρωπαϊκή αγορά φορητού οπλισμού
Φαίνεται πως η επέλαση των Τσέχων δεν έχει τελειωμό.
Μετά την εξαγορά της Perazzi από την CSG και της Sellier & Bellot από την Ceska Zbrojovka (CZ), άλλη μια ιστορική εταιρεία όπλων περνά σε ιδιοκτήτες από την Πράγα.
Το επενδυτικό fund RSBC ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% της αυστριακής STEYR Arms.
Η φίρμα που κατασκευάζει μια γκάμα πυροβόλων όπλων για τον αμυντικό και πολιτικό τομέα υφίσταται από το 1864.
Έχει συνδέσει το όνομα της με εφευρέσεις από τα τουφέκια Steyr-Manlicher και τα ημιαυτόματα πιστόλια των αρχών του εικοστού αιώνα μέχρι τα σύγχρονα Scout και SSG.
Το αυτόματο AUG είναι το κύριο όπλο των ενόπλων δυνάμεων σε Αυστρία, Αυστραλία, Ιρλανδία, Ομάν και Αργεντινή, ενώ χρησιμοποιείται σε μικρότερη κλίμακα από δεκάδες άλλες χώρες.

Οι οπλοβιομήχανοι του Κόσμου

Κατά κάποιο τρόπο, το σημερινό τοπίο θυμίζει το 1920. Τότε, μετά το τέλος του “Μεγάλου Πολέμου” (1914-1918), τσέχικες εταιρείες αγόρασαν τα πολεμικά εργοστάσια της Αυστρίας και Γερμανίας, παράγοντας όπλα τύπου Mauser και Steyr-Manlicher για την παγκόσμια αγορά.
Η ουδετερότητα της Τσεχοσλοβακίας έδινε τη δυνατότητα να συναλλάσονται και με όλους τους συνασπισμούς και να τροφοδοτούν χώρες από τη Λιθουανία και τη Ρουμανία μέχρι την Αργεντινή και τη Κίνα. Ο ισπανικός εμφύλιος έγινε (και) με τσεχικά όπλα που οι Σοβιετικοί αγόραζαν και έστελναν στην κομουνιστική φατρία, ενώ οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τα ίδια τουφέκια κατά την εισβολή στη Ρωσία. Αυτή η μαεστρία στην ισορροπία μεταξύ εμπολέμων τους έδωσε το προσωνύμιο “οπλοβιομήχανοι του Κόσμου”.
2_212.jpg
Συνδυασμένη κίνηση

Η STEYR Arms απασχολεί 200 υπαλλήλους και ο κύκλος εργασιών για το 2023 ανήλθε σε 45 εκατομμύρια Ευρώ.
Κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς ο ιδρυτής και πρόεδρος της RSBC κος. Robert Schönfeld δήλωσε ότι “ η φήμη της STEYR είναι συνώνυμη της εμπιστοσύνης και ποιότητας.
Τα προϊόντα της βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων στον πολιτικό, κυνηγετικό και αμυντικό τομέα.
Έχουμε την πίστη ότι το εύρος, το κεφάλαιο και οι γνώσεις της RSBC θα συνεισφέρουν στην επιτυχή ανάπτυξη της STEYR Arms”.
Η πρόθεση του κου. Schönfeld να διατηρήσει και να αναπτύξει -τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον – τη STEYR διαφαίνεται από ενσωμάτωση της σε ένα κοινό σχήμα με την κροατική AREX Defense που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της RSBC από το 2017.
Δημιουργημένη το 1994 στη Σλοβενία (ως αποτέλεσμα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας), η AREX είναι ο κύριος προμηθευτής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε εκπαιδευτικά φυσίγγια, πυρομαχικά και ελαφρό όπλισμό. Η εταιρεία κατασκευάζει συλλογές εκσυγχρονισμού για τα παλιότερης γενιάς τυφέκια Καλάσνικωφ και είναι ο μοναδικός κατασκευαστής (κατόπιν εκχώρησης αδείας) του αυτόματου τυφεκίου FN 2000. Παράγει ως υποκατασκευαστής κάνες και άλλα απάρτια και έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στρατιωτικών πυρομαχικών.
Υπό την RSBC, οι STEYR Arms και AREX Defense πρόκειται να αναπτύξουν στενή συνεργασία. Η διεύθυνση του σχήματος δίνεται στον έμπειρο Tim Castagne, τωρινό CEO της AREX. Ο Castagne έχει στο παρελθόν ηγηθεί της Sig Sauer Gmbh και της Karl Zeiss, ενώ έχει εργαστεί στην πολεμική βιομηχανία συνολικά επί 30 έτη.
3_202.jpg
Αντίκτυπος και τάσεις

Η μη αναμενόμενη εξαγορά και συγχώνευση δημιούργησε “εν μία νυκτί” ένα νέο ανταγωνιστή στην ευρωπαϊκή (και διεθνή) αγορά φορητού οπλισμού.
Ταυτόχρονα έφερε την Τσεχία σε “παράδοξη” θέση: Τρείς εταιρείες από τη χώρα ελέγχουν μερικές από τις γνωστότερες κατασκευάστριες φορητών όπλων και πυρομαχικών στον κόσμο.
Στην περίπτωση της RSBC αυτό προκαλεί εντύπωση διότι μέχρι πρόσφατα επικεντρωνόταν στην αγορά ακινήτων.
Για την ακρίβεια η αρχική λειτουργία της RSBC από το 1998 ήταν η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ιδρυτή της, ο οποίος ανέκτησε τα οικογενειακά ακίνητα από το κράτος μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος. Την τελευταία επταετία έχει εμπλουτιστεί με τοποθετήσεις στην τεχνολογία, τη ζωική παραγωγή και τις μεταφορές.
Πολλοί συνδυάζουν την επέκταση από τα ακίνητα στη βιομηχανία φορητού οπλισμού με την έλευση στη διοίκηση της RSBC το 2023 του γενικού διευθυντή της κου. Milan Slapak.
O Slapak έχει εκφράσει δημοσίως τη θέληση του να αλλάξει την “ευκαιριακή” προσέγγιση των επενδύσεων του ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τον εκφράζει ο τυπικός τρόπος λειτουργίας των fund δηλαδή ο εντοπισμός επενδυτικών ευκαιριών – ανεξαρτήτως τομέα – και η βραχυχρόνια αποκόμιση κερδών . Η στρατηγική του για το μέλλον της RSBC είναι η αναζήτηση και δημιουργία ενός δικτύου επενδύσεων όπου θα προκύπτουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας σε μακροχρόνιο πεδίο.
4_175.jpg
Οι “Μπίζνες” του πολέμου

Οι σκεπτικιστές αναφέρουν πως η είσοδος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (όχι μόνο της RSBC αλλά και των λοιπών Τσέχων) είναι αποτέλεσμα της μοναδικής “ευκαιρίας” που φέρνει ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε και φυσικά η σύρραξη στην Ουκρανία.
Η Τσεχία βρίσκεται στη γεωγραφική και πολιτική θέση να μπορεί να συσσωρεύει, προωθεί και εμπορεύεται τα απαραίτητα πολεμικά υλικά πρός την εμπόλεμη ζώνη.
Η βιομηχανία της αποκομίζει τεράστια κέρδη από την κατασκευή και εκσυγχρονισμό/συντήρηση του βαρέος πολεμικού υλικού που καταλήγει στις ουκρανικές πεδιάδες.
Αυτά τα κέρδη επανεπενδύονται και χρησιμοποιούνται για να αποκτηθεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η εξοπλιστική φρενίτιδα που έχει καταλάβει χώρες στη ρωσική περίμετρο, από τη Σουηδία μέχρι τη Ρουμανία, εξασφαλίζει τη ζήτηση για το βραχύ και μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Η δε οριστική διάρρηξη των σχέσεων με τη Ρωσία των πρώην “ανατολικών συμμάχων” σημαίνει ότι οι χώρες αυτές κυριολεκτικά ξεφορτώνονται τον παλιότερο εξοπλισμό (σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης) προς χάριν “δυτικών” συστημάτων. Εταιρίες όπως η STEYR και ΑRΕΧ παράγουν ακριβώς τέτοιου είδους υλικά και η κερδοφορία τους αναμένεται ανοδική για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης