Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta 30X – Νέα γενιά κόμπακτ πιστολιών

tags :
Beretta 30X – Νέα γενιά κόμπακτ πιστολιών
Το αυθεντικό Beretta 3032 Tomcat έκανε την εμφάνιση του το 1996 σε διαμέτρημα 7,65mm Browning (γνωστό και ως .32ACP)
Οι αλλαγές στα δημογραφικά των σύγχρονων οπλοκατόχων δίνουν πνοή σε παλιότερα σχέδια που θεωρούνταν ξεπερασμένα.
Κορυφαίο παράδειγμα το “ολοκαίνουργιο” Beretta 30X “Tomcat” που θα φτάσει στις προθήκες των οπλοπωλείων την προσεχή άνοιξη.

Το παγκόσμιο κοινό αλλάζει

Η συγκαλυμμένη οπλοφορία αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς παγκοσμίως.
Ένα σημαντικά διευρυμένο και περιληπτικό πελατολόγιο (όλο και περισσότερες ομάδες όπως γυναίκες ή αστικοί πληθυσμοί) αποκτούν όπλα για αυτοπροστασία.
Το κοινό αυτό δε μοιράζεται την κουλτούρα όπλων που έχουν οι σκοπευτές και κυνηγοί, ούτε το πάθος για διαρκή “σπουδή” του αντικειμένου που ονομάζεται όπλο. Νιώθουν απλά ότι χρειάζονται ένα εργαλείο αυτοπροστασίας, όπως θα αγόραζαν πχ. έναν πυροσβεστήρα ή μια ασφάλεια ζωής. Δίνουν έμφαση στο μικρό μέγεθος και την ευκολία χρήσης, σε σχέση πχ. με την αποτελεσματικότητα ή την ευστοχία σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Πίσω σε παλιές, καλές ιδέες

Το αυθεντικό Beretta 3032 Tomcat έκανε την εμφάνιση του το 1996 σε διαμέτρημα 7,65mm Browning (γνωστό και ως .32ACP).
Οι ρίζες της σχεδίασης βρίσκονται ακόμη πιο πίσω στα ιταλικά πιστόλια τσέπης της δεκαετίας του 1950. Άνθρωποι τα κουβαλούσαν μέσα σε τσέπες σακακιών ή κρυφές δερμάτινες θήκες. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ήταν οι μικρές διαστάσεις, το χαμηλό βάρος και η αποκρυψιμότητα.
Τα προφανή μειονεκτήματα ήταν η μικρή ισχύς πυρός και η χαμηλή χωρητικότητα που περιορίζουν τη χρησιμότητα σε ρόλο “τελευταίας ελπίδας” για να βγεί αλώβητος κανείς από μια βίαιη συμπλοκή. Αυτού του είδους τα πιστόλια έγιναν δημοφιλή στην Ευρώπη τις πρώτες πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
Για το 2024, η Beretta τα επαναφέρει με μια γεναία δόση εκσυγχρονισμού. Το 30Χ αναμένεται να εξελιχθεί σε μια ολόκληρη σειρά μοντέλων που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα Tomcat.
Για την ώρα παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις με τα ευφάνταστα ονόματα “JUST IN CASE” (το αποδίδουμε ως “Για κάθε ενδεχόμενο”) και “GET HOME BAG” (“Σάκος για να Φτάσεις στο Σπίτι”). Οι τίτλοι
υποννοούν ότι τα δύο “τριανταδυάρια” πιστόλια είναι τα εύκολα αποκρύψιμα όπλα που θα μεταφέρει κανείς για παν εδεχόμενο καθημερινά για να επιβιώσει από βίαια περιστατικά και να γυρίσει σώος στο σπίτι του. Αν κοιτάξει κανείς πέρα απο το -προφανώς αμερικανικής εμπνεύσεως – μάρκετινγκ, τα όπλα έχουν εμπλουτιστεί με χρήσιμα, μοντέρνα στοιχεία.
g2_47.JPG
Όσο μια παλάμη


Τα λιλιπούτεια αυτογεμή έχουν συνολικό μήκος 13,5cm με την κάνη να φτάνει τα 7cm.
To πλάτος δε ξεπερνά τα 3cm και το πλήρες βάρος πλησιάζει το μισό κιλό. Ενα από τα θετικά στοιχεία που πέρασαν στη νέα γενιά είναι η σταθερή κάνη που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή σιγαστήρα. Αυτό το καθιστά ένα από τα μικρότερα, σιγασμένα ημιαυτόματα παραγωγής.
Η Beretta προωθεί το μοντέλο με ένα μίνι σιγαστήρα.
Ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά του σκελετού επιτρέπει το άνοιγμα και την απευθείας τοποθέτηση ενός φυσιγγίου στη θαλάμη, χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης όπλισης του κλείστρου. Η Beretta το ονομάζει ELS και το παρουσιάζει ώς ευκολία για χρήστες με περιορισμένη μυική δύναμη στα χέρια.

Οι αναβαθμίσεις

Στον κορμό, το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα έχει μεταφερθεί από τη βάση της λαβής στο αριστερό πλευρό. Η αλλαγή επιταχύνει την επαναγέμιση με ένα χέρι.
Η σκανδάλη και η σφύρα απαιτούν σύμφωνα με την εταιρεία 35% λιγότερη δύναμη για να ενεργοποιηθούν. Αποδίδουν καλύτερη αίσθηση και διευκολύνουν στην ευστοχία.
Άλλες λειτουργικές αναβαθμίσεις αφορούν τα σκοπευτικά, τα οποία είναι πλέον μεγεθυμένα και κατάλληλα για νυχτερινή σκόπευση.
Στο GET HOME BAG” βρίσκουμε και ένα ηλεκτρονικό μίνι στόχαστρο ερυθρής κουκίδας (red dot) που διευκολύνει την επίτευξη έυστοχων βολών σε χαμηλό φωτισμό.

g3_41.JPG
Γεμιστήρες

Η νεώτερη τεχνολογία βοηθά το 30Χ. Υπάρχουν δύο νέοι γεμιστήρες μονής στήλης.
Ο πρώτος χωρά οκτώ φυσίγγια, αυξάνοντας τη χωρητικότητα κατά δύο σε σχέση με το παλαιό Tomcat. Ένας ακόμη που εξέχει κάτω από τη λαβή, δέχεται δέκα.
Οπότε το όπλο μπορεί να μεταφέρεται με το μικρότερο και ο δεύτερος να υπάρχει ως αναχορηγία στη ζώνη του χρήστη.

Φινίρισμα και επιλογές

Ο σκελετός του νέου 30Χ είναι φυσικά αλουμινένιος για χαμηλό βάρος.
Θα υπάρχουν επιλογές για βαφή στο φυσικό χρώμα του μετάλλου, σε μαύρο ή μια χακί-καφέ απόχρωση. Συνδυάζεται με νέες λαβές (η Beretta τις ονομάζει Helica) από λαμινέ ξύλο και κάθετες χαράξεις για βελτιωμένη πρόσφυση. Στο βελτιωμένο κράτημα βοηθούν και οι απολήξεις των γεμιστήρων που δίνουν “πάτημα” για το μικρό δάκτυλο του χειριστή.
Στα σχέδια της εταιρείας είναι η παραγωγή αρκετών συνδυασμών των παραπάνω επιμέρους χρωματισμών για εξατομικευμένη εμφάνιση. Επίσης η ύπαρξη αναμονών για τα σκόπευτρα επιτρέπει τη χρήση υπερυψωμένων, εφόσον προστίθεται και σιγαστήρας στην κάνη.
g4_34.JPG
Ένα μίνι Μ 92FS

Θα έχει επιτυχία ο πρωτότυπος συνδυασμός παλαιού και νέου;
Κανείς δε γνωρίζει μέχρι να ξεκινήσουν οι πωλήσεις. Η Beretta προσπαθεί να εμπλουτίσει τα παραδοσιακά πιστόλια τσέπης με λειτουργικά στοιχεία από μεγαλύτερες κατηγορίες. Αν μη τι άλλο, αυτό δίνει βιώσιμες επιλογές σε ανθρώπους που βασίζονται σε μικρότερα και λιγότερο ισχυρά όπλα για την ασφάλεια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης