Τελευταία Νέα
Gun Room

RUGER Blackhawk Convertible, μοντέρνο-ρετρό περίστροφο με πολλά ταλέντα

RUGER Blackhawk Convertible, μοντέρνο-ρετρό περίστροφο με πολλά ταλέντα
Το Colt Single Action Army, γνωστό και ως M1873 Peacemaker, άλλαξε τον κόσμο των φορητών όπλων
Μερικές ιδέες από το παρελθόν μπορεί να είναι παλιές, αλλά όχι απαραιτήτως ξεπερασμένες.
Το Colt Single Action Army, γνωστό και ως M1873 Peacemaker, άλλαξε τον κόσμο των φορητών όπλων και εδραίωσε τη χρήση μεταλλικών φυσιγγίων, μια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε ως σήμερα.
Λειτουργεί με τη μέθοδο της “απλής ενέργειας”, δηλαδή η σφύρα πρέπει να υψώνεται κάθε φορά χειροκίνητα για να λειτουργήσει η σκανδάλη.
Η πλήρωση φυσιγγίων και η απόρριψη καλύκων είναι αργές διαδικασίες, αφού γίνονται με την περιστροφή του σταθερού βυκίου μέσω μίας θυρίδας στη δεξιά πλευρά του σκελετού.
Παρέμεινε στην παραγωγή αναλοίωτο επί έναν αιώνα και όταν η Colt σταμάτησε να το φτιάχνει, πολλές εταιρείες (όπως οι ιταλικές Pietta και Chiappa) πήραν τη σκυτάλη. Τα πιστά αντίγραφα, οικονομικότερα από τα πολύτιμα, αυθεντικά κειμήλια είχαν νόημα για ένα κοινό που αναζητούσε χρηστικά και απλά περίστροφα τέτοιου τύπου.
Εκεί που κάποιοι αρκούνταν να παράγουν κόπιες του Μ1873, o Bill Ruger είδε περιθώρια για βελτίωση.
To BLACKHAWK παρουσιάστηκε το 1955 και γρήγορα απέκτησε τη δική του ξεχωριστή φήμη αντοχής.
Αν και ακολουθεί τη γενική φόρμα του παλιού Colt, κάθε διάσταση είναι μεγεθυμένη και κάθε απάρτιο ενισχυμένο.
Κατασκευάζεται από ατσάλια υψηλής αντοχής και είναι τόσο πολύ ισχυρότερα, ώστε οι βιομηχανίες φυσιγγίων έχουν δημιουργήσει γομώσεις που επισημαίνουν “Ασφαλές Μόνον για Ruger Blackhawk”.
2_181.jpg
Συνολική αναβάθμιση

Ενώ λοιπόν το αυθεντικό SAA περιορίζεται από την ασθενή μεταλουργία και τις διαστάσεις του βυκίου και των αρχαϊκών ελατηρίων τύπου ελάσματος, το Blackhawk σχεδιάστηκε από την αρχή για το δυνατότερο πυρομαχικό της εποχής του, το .357 Magnum.
Το 1957-58 έγινε προσπάθεια να μετατραπεί για το νέοφερμένο .44 Magnum που τότε έκανε το ντεμπούτο του, όμως το μέγεθος του όπλου καθιστούσε την ανάκρουση… αδυσώπητη.
Η εξέλιξη ήρθε με τη μορφή ενός μεγαλύτερου πιστολιού με ακόμη πιο ενισχυμένο κορμό, το οποίο ονομάστηκε Super Blackhawk, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Για την ώρα θα αρκεστούμε στο ότι το Blackhawk έγινε αμέσως σχεδόν επιτυχία γιατί πρόσφερε μια μοντέρνα έκδοση ενός όπλου του 19ου αιώνα.
Αυτό που πρόσφερε ήταν πολύ καλύτερες ανοχές που οδηγούσαν σε ακρίβεια βολής, ισχυρά σπειροειδή ελατήρια που δεν σπάζουν ποτέ και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά που επιτρέπουν στο χρήστη να προσαρμόσει το όπλο του στο συγκεκριμένο πυρομαχικό της προτίμησης του. Από το 1973 η έλευση του New Model σήμανε την ουσιαστικότερη αλλαγή του μηχανισμού του με την εγκατάσταση μίας μπάρας ασφαλείας στον επικρουστήρα. Ως αποτέλεσμα, είναι ασφαλές για μεταφορά με έξι γεμάτες θαλάμες και με τη σφύρα κατεβασμένη πάνω ένα φυσίγγιο.
Στο Peacemaker και τα αρχικά Blackhawk, ο χρήστης όφειλε να κρατά κενή τη θαλάμη κάτω από τον επικρουστήρα για να μη διακινδυνεύσει μια τυχαία εκπυρσοκρότηση.
3_162.jpg
Πολλαπλού ρόλου

Στις δεκαετίες της ύπαρξης του το μοντέλο έχει φτιαχτεί σε μεγάλη ποικιλία διαμετρημάτων και με μήκη κανών από 8 ως και 26cm. Δύο όμως είναι τα σταθερά μοντέλα στη γκάμα: το προαναφερθέν .357 Magnum και το παραδοσιακό .45 Colt.
Συνήθως έρχονται σε μήκη κανών 14 ή 16,5cm.
Tο πρώτο είναι ήδη αρκετά “ευέλικτο” ως όπλο αφού μπορεί να βάλλει όλη τη γκάμα φυσιγγίων .38 Special εκτός από τα .357 Magnum (παρά την ονομαστική διαφορά, τα δύο πυρομαχικά έχουν πανομοιότυπη διάμετρο).
Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός ξεχωριστού κυλίνδρου που να δέχεται τα φθηνότερα φυσίγγια 9Χ19mm.
Το διαδομένο αυτό ευρωπαϊκό διαμέτρημα έχει παρόμοια διάμετρο βολίδας (εντός 1-2 δεκάτων του χιλιοστού) ώστε να μπορούν να βληθούν από τις ίδιες κάνες. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως το 9mm σχεδιάστηκε για πιστόλια και στερείται δακτυλίου στην περιφέρεια του κάλυκα.
Οι μηχανικοί της Ruger σχεδίασαν βυκία με εγκοπές στο εσωτερικό των θαλαμών, ώστε οι κάλυκες να ευθυγραμμίζονται στο στόμιο και να μη πέφτουν εντός της θαλάμης.
4_145.jpg
Λόγω της σχεδίασης του μηχανισμού, η αντικατάσταση του ενός βυκίου με το άλλο είναι θέμα δευτερολέπτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αφαίρεση του κεντρικού πίρου που το συγκρατεί (όπως θα γινόταν για συντήρηση και καθαρισμό) και η ασφάλιση του εναλλακτικού στη θέση του.
Ο κάτοχος μπορεί να απολαύσει και τη χρήση του τρίτου εναλλακτικού φυσιγγίου για αναψυχή ή εξάσκηση και να καταφεύγει στα ισχυρότερα για σοβαρότερες εφαρμογές.
Με την ίδια λογική, τα μοντέλα που σχεδιάστηκαν αρχικώς για το .45 Colt μπορούν να ρίχνουν και .45 ACP μέσω εναλλακτικού κυλίνδρου.
Το δεύτερο είναι σημαντικά φθηνότερο και με χαμηλότερο λάκτισμα, ενώ παραμενει από τα αποτελεσματικότερα αμυντικά φυσίγγια. Η Ruger προσφέρει εκδόσεις και των δύο μοντέλων με δεύτερους κυλίνδρους βυκίων, εφαρμοσμένους εξ’ αρχής στις σωστές ανοχές, προσδίδοντας μεγάλη ευελιξία σε ένα αποδειγμένης αξίας σχέδιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι επτά δεκαετίες αργότερα, παραμένει αγαπημένο των κυνηγών και σκοπευτών ανά τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης