Τελευταία Νέα
Gun Room

WILDEY .475 Μάγκνουμ για... ελέφαντες

WILDEY .475 Μάγκνουμ για... ελέφαντες
Ακόμη σπουδαιότερο, ήταν και παραμένει το ισχυρότερο αυτογεμές όπλο χειρός στον κόσμο
Το κυνηγετικό πιστόλι Wildey .475 είναι σταθμός στην εξέλιξη των ημιαυτόματων όπλων.
Όταν παρουσιάστηκε το 1980, ήταν το πρώτο που λειτουργούσε με πιστόνι αερίων και το μοναδικό που ήταν σχεδιασμένο ώστε να αλλάζει εύκολα κάνες και διαμετρήματα.
Ακόμη σπουδαιότερο, ήταν και παραμένει το ισχυρότερο αυτογεμές όπλο χειρός στον κόσμο.
Το διαμέτρημα .475 διατηρεί στα 100 μέτρα περισσότερη ενέργεια από όση το διάσημο .44 Magnum εκλύει στην έξοδο της κάνης.
Ακόμη και το θηριώδες .50 Action Express (του Desert Eagle) υπολείπεται κατά 300-400 Joule, όταν συγκρίνεται με το μεγάλο Wildey.

Το δυνατότερο όλων

Όταν ο Wildey J.Moore (Γουίλντυ Τζ. Μούρ) το σχεδίαζε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, γνώριζε ότι δε μπορούσε να πετύχει την επιθυμητή απόδοση καθώς οι συμβατικοί κάλυκες συνθλίβονταν από την πίεση.
Ξεκίνησε κόβοντας στο κατάλληλο μήκος κάλυκες από τουφέκι .284 Winchester, που ήταν ικανοί να αντέξουν 48.000psi.
Τα φυσίγγια πιστολιών λειτουργούν συνήθως σε 10.000psi λιγότερο.
Αλλάζοντας το εύρος του στομίου, μπορούσε να χρησιμοποιεί υπάρχουσες βολίδες για .357, 41 και 44 magnum, ωθώντας τις σε “εξωπραγματικές” ταχύτητες.
Αλλά το αποκορύφωμα ήταν η βολίδα .475 (12,1mm). Ζυγίζει 19 γραμμάρια και είναι κανή να προκαλέσει διαμπερή τραύματα σε θηράματα μεγέθους ιπποπόταμου!
2_177.jpg
Πραγματικά μεγάλο

Για να τιθασευτεί τέτοια δύναμη απαιτείται ένα ανθεκτικό και βαρύ πιστόλι.
Το μέσο βάρος του Wildey “SURVIVOR” είναι δύο κιλά, αν και αυτό εξαρτάται από το μήκος της χρησιμοποιούμενης κάνης.
Αυτές ξεκινούν από τα 12,5cm και καταλήγουν στα 45cm, με αρκετές επιλογές ενδιαμέσως.
Για να αλλαχθεί η κάνη, το μόνο που απαιτείται είναι να ξεβιδωθεί ο δακτύλιος που τη συγκρατεί πάνω στον κορμό, να τοποθετηθεί η νέα και κατόπιν να σφιχτεί στη θέση της.
Καθόσον όλα τα διαθέσιμα διαμετρήματα προέρχονται από τον ίδιο κάλυκα, δε χρειάζεται αλλαγή της κεφαλής του κλείστρου.
Αυτό σημαίνει ότι με μία λαβή και μηχανισμό είναι δυνατή η επίτευξη διαφορετικών επιδόσεων, αλλάζοντας την κάνη και αξιοποιώντας διαφορετικά φυσίγγια.
Μιλώντας για φυσίγγια, τροφοδοτούνται μέσω ενός γεμιστήρα μονής στήλης που χωρά επτά από εκείνα. Το μεγάλο μήκος των φυσιγγίων (40mm) οδηγεί αναγακστικά σε ένα μέγεθος λαβής που δεν ενδείκνυται για μικρότερες παλάμες.
Το μέγεθος και το βάρος του πιστολιού αποκλείουν την χρήση του για αυτοάμυνα ή αστυνομική χρήση. Εξάλλου η ισχύς του πυρομαχικού θα αποτελούσε μειονέκτημα σε τέτοιες περιπτώσεις.
3_158.jpg
Μοναδικός μηχανισμός

Ένα τόσο ισχυρό όπλο δε μπορεί να λειτουργήσει με την εκμετάλλευση της αδράνειας, καθώς η ανάκρουση θα ήταν ανυπόφορη και ο μηχανισμός θα καταπονούνταν μέχρι θραύσης. Ο Widley Moore σχεδίασε ένα πιστόνι που δημιουργεί “επίδραση αμορτισέρ αερίου”. Σύμφωνα με τον ίδιο, αέριο περνά μέσα από έξι οπές στην κάνη και την κρατά κλειδωμένη με το κλείστρο, για όσο οι πιέσεις είναι υψηλές. Μόλις φτάσουν σε ασφαλές επίπεδο, οι τρείς κεφαλές του απασφαλίζουν και οπισθοδρομεί. Αυτή η “χρονοκαθυστέρηση” που μετριέται σε μιλισεκόντ, επιτρέπει την ασφαλή λειτουργία. Οδηγοί αναγκάζουν το κλείστρο να περιστραφεί, απορρίπτοντας τον κάλυκα.
Για να μπορεί το όπλο να λειτουργεί με ποικιλία διαμετρημάτων και διακυμάνσεις ισχύος, ένα κολλάρο στη βάση της κάνης λειτουργεί ως ρυθμιστής. Το κοντινότερο ανάλογο είναι το τουφέκι FN FAL, το οποίο χρησιμοποιεί μια παρόμοια διάταξη.
Η σκανδάλη λειτουργεί με επιλογή μονής ή διπλής ενέργειας.
Ο χειριστής έχει και την επιλογή να κλείσει εντελώς τη βαλβίδα αερίων, μετατρέποντας το σε επαναληπτικό (πχ. για να μη χάνονται οι κάλυκες μετά την κάθε βολή).
4_144.jpg
Η παραγωγή ξεκίνησε το 1980.
Ο Moore αλλά και η US Firearms Corp.
Που ανέλαβε αγόρασε τις ευρασιτεχνίες μετά το θάνατο του, επικεντρώνονταν στην κατασκευή λίγων, χειροποίητων πιστολιών για κυνηγούς ή σκοπευτές μεγάλων αποστάσεων. Όλα τα μεταλλικά μέρη φτιάχνονται από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλίζονται και συχνά διακοσμούνται κατά παραγγελία. Δεν είναι ασυνήθιστα σετ με ένα κορμό και εναλλακτικές κάνες. Η ακρίβεια του μηχανισμού επιτρέπει βολές πέρα από τα 200 μέτρα και συχνά τα SURVIVOR ταιριάζονται με διόπτρες.
Το πιστόλι έγινε διάσημο, όταν ο ηθοποιός Charles Bronson (Τσάρλς Μπρόνσον) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του Wildey .475 στην ταινία “DEATH WISH 3”. Σε μια σουρεαλιστική περιπέτεια η οποία θα ήταν αδύνατο να γυριστεί στο σημερινό κόσμο της … πολιτικής ορθότητας, ένας αυτόκλητος τιμωρός αποφασίζει να καθαρίσει το Μπρονξ από τα αποβράσματα που ταλαιπωρούν τους φιλήσυχους πολίτες. Στη διαδικασία χρησιμοποιεί από αντιαρματικά μέχρι πολυβόλα Browning 1919. Τον κεντρικό ρόλο όμως παίζει το “πιστόλι για ελέφαντες”. Τουλάχιστον έτσι αποκαλεί το .475 ο πρωταγωνιστής, στη σκηνή που το παρουσιάζει σε ένα γείτονα του. Και μάλλον δεν πρόκειται για υπερβολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης