Τελευταία Νέα
Gun Room

Brugger and Thomet USW-A1 (Universal Service Weapon)

Brugger and Thomet USW-A1 (Universal Service Weapon)
Οι εποχές που ο πεζός ή εποχούμενος αστυφύλακας μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντα του άοπλος, έχουν εκλείψει
Σχετικά Άρθρα

Σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, από το Ελσίνκι ως την Αθήνα και από το Τορόντο μέχρι το Παρίσι, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριά οπλισμένους κακοποιούς. Τα κίνητρα διαφέρουν, από την ισλαμική τρομοκρατία μέχρι τις συμμορίες βαλκάνιων μαφιόζων, αλλά το πρόβλημα εκδηλώνεται με την ίδια μορφή. Αδίστακτοι και σίγουροι ότι δεν θα βρούν ένοπλη αντίσταση από το γενικό πληθυσμό, έχουν την πρωτοβουλία δράσης. Η δράση τους είναι βίαια και απροειδοποίητη με αποτέλεσμα οι πολυδάπανες και υπερεκπαιδευμένες αντιτρομοκρατικές μονάδες να καθίστανται άχρηστες. Τι σημασία έχει άλλωστε μια “ειδική δύναμη” με χρόνο απόκρισης μίας ώρας όταν τα περιστατικά εκδηλώνονται και λήγουν σε ελάχιστα λεπτά;

Νέες ανάγκες

Ο πρώτος αστυνομικός που φτάνει στο σημείο (αυτό που οι αγγλοσάξωνες αναφέρουν ως First Responder) πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει και να ελέγξει την κατάσταση μέχρι να καταφθάσουν ενισχύσεις.
Η ελβετική Brugger & Thomet προχώρησε το 2015 στην παραγωγή ενός νέου προτύπου στον ατομικό οπλισμό που θα βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ειδικά στην Ευρώπη όπου οι αστυνομίες  δε δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού τους στα όπλα και η κοινωνία αποστρέφεται τη θέα βαρέως οπλισμένων “πραιτωριανών” που παραπέμπουν σε στρατούς κατοχής. Το πρότζεκτ ονομάστηκε USW-A1 (Universal Service Weapon: Καθολικό Υπηρεσιακό Όπλο). Προσπαθεί να βελτιώσει την απόδοση στους τομείς: ευστοχία και ισχύς πυρός.
2_1_5.jpg

Δύο όπλα σε ένα

Η βάση είναι ένα πιστόλι πλήρους μεγέθους. Ο κορμός είναι σύμμικτος (ντουραλουμίνιο με πλαστική λαβή), ώστε να μειώνεται το βάρος. Το πίσω μέρος του κορμού διαφέρει από τα συνηθισμένα. Η απόληξη καταλήγει σε μια βάση για πλαστικό, υποτυπώδες κοντάκιο, το οποίο αναδιπλώνεται κατά μήκος της δεξιάς πλευράς. Όταν το όπλο αναρτάται στην ειδική θήκη ζώνης, εκείνο δεν εμποδίζει το τράβηγμα. Για μεγαλύτερη  ευκολία, ένας κρίκος στο πίσω μέρος του κορμού επιτρέπει το κρέμασμα από  αορτήρα και τη μεταφορά του με ασφάλεια και διακριτικότητα κάτω από ένα υπηρεσιακό αδιάβροχο. Ο χειριστής μπορεί κατά την εμφάνιση του όπλου να αναπτύξει το κοντάκι και να το χρησιμοποιήσει ως ελαφρά  αραβίδα. Παρά την προσθήκη του, το κενό βάρος είναι 980 γραμμάρια.
Το πίσω μέρος της λαβής είναι διαμορφωμένο ως υπερυψωμένη βάση για ηλεκτρονικό σκόπευτρο red dot. Η χρήση του αυξάνει την ταχύτητα και την ακρίβεια βολής, ειδικά για χρήστες που δεν έχουν ευκαιρία για εντατική εξάσκηση. Η ιδέα των ηλεκτροπτικών στοχάστρων δεν είναι κάτι νέο. Έχει δοκιμαστεί επί χρόνια σε αγωνιστικά όπλα και  πλέον περνά ευρέως στα πιστόλια οπλοφορίας. Υπάρχει ένα μικρό, “βρώμικο μυστικό” που οι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών αποφεύγουν να συζητούν. Η τοποθέτηση των στοχάστρων σε ένα κλείστρο το οποίο παλινδρομεί με δεκάδες “g” σε κάθε βολή (αργά ή γρήγορα), τα καταστρέφει. Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα επιχειρησιακό όπλο, οπότε στο USW-A1 οι Ελβετοί μετέφεραν τη βάση σε μια σταθερή “γέφυρα”. Έτσι αποφεύγεται το πρόβλημα. Το οπτικό που συστήνουν είναι το ακριβό αλλά πρακτικά αλεξίσφαιρο, σουηδικό Aimpoint NANO. Είναι τόσο σίγουροι για την αξιοπιστία του, ώστε δεν υπάρχουν καν μηχανικά σκόπευτρα ανάγκης. Μια ράγα στο εμπρός μέρος του σκελετού επιτρέπει την ανάρτηση πομπού λέηζερ ή φακού για χρήση υπό χαμηλή ορατότητα.
3_2_3.jpg

Μηχανισμός

Το σύστημα λειτουργίας προέρχεται από τα πιστόλια SPHINX που με τη σειρά τους  είναι αντίγραφα του CZ-75. Η σκανδάλη ενεργεί σε διαμόρφωση διπλής ή μονής ενέργειας (DA/SA). Υπάρχουν αμφίπλευροι μοχλοί αφόπλισης της σφύρας και ένας αναστολέας του κλείστρου. Αφού το πίσω μέρος του κλείστρου καλύπτεται από τη βάση του στοχάστρου, η όπλιση γίνεται από το δύο σειρές  κάθετων αυλακώσεων  και  “πτερυγίων” που εξέχουν στις πλευρές του.
Η κάνη κλειδώνει κατά το σύστημα Browning πάνω σε εσοχές στο εσωτερικό του κλείστρου. Με τη βολή οπισθοχωρεί και χαμηλώνει, επιτρέποντας την απόρριψη του κάλυκα. Έχει μήκος 11cm και στο στόμιο φέρει σπείρωμα για προσαρμογή σιγαστήρα IΜPULS 2 της Β & Τ. Το διαμέτρημα είναι το διαδομένο 9Χ19mm (9 Para). Η τροφοδοσία γίνεται από μεταλλικούς γεμιστήρες χωρητικότητας 17, 19 ή 30 φυσιγγίων. Οι τελευταίοι εξέχουν αρκετά εκατοστά κάτω από τη λαβή και χρησιμοποιούνται μόνο όταν απαιτείται η παροχή παρατεταμένων πυρών.
4_5.jpeg

Περιορισμοί και πλεονεκτήματα

Το προφανές μειονέκτημα είναι η μεταφορά με πολιτική αμφίεση εκτός και αν χρησιμοποιηθούν ογκώδη επανωφόρια. Αυτό εξαρτάται από το περιβάλλον και τις συνθήκες, αλλά σίγουρα δε θα ήταν η πρώτη επιλογή.
Η απόκρυψη του όπλου σε ένα σακίδιο (όπως γίνεται συχνά με τα ΜΡ-5Κ) είναι μια πρακτική που ακολουθείται σήμερα και θα ήταν βιώσιμη. 
Για τον ένστολο αστυνομικό, το USW-A1 υπόσχεται αναβαθμισμένες επιδόσεις. Οι ελαφρά αυξημένες διαστάσεις επιτρέπουν τη μεταφορά σε μια υπηρεσιακή ζώνη, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση σε σχέση πχ. με ένα beretta 92 ή Sig 226. Ενεργοποιώντας το πτυσόμενο κοντάκιο και το red dot, το υβριδικό  πιστόλι μετατρέπεται σε μια σταθερή πλατφόρμα ικανή για βολές μέχρι τα 100 μέτρα. Αυτό δίνει απαράμιλλη ακρίβεια, αυξάνοντας τις επιλογές του αστυνομικού. Προσθέτοντας στο πακέτο ένα σιγαστήρα και ένα καταδείκτη λέηζερ, μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές εντός ή εκτός κτηρίων υπό σχεδόν κάθε συνθήκη φωτισμού. Το ποιοτικό άλμα είναι ξεκάθαρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης