Τελευταία Νέα
Gun Room

Tanfoglio Μ 1911Ρ: κλασική σχεδίαση με υλικά του 21ου αιώνα

tags :
Tanfoglio Μ 1911Ρ: κλασική σχεδίαση με υλικά του 21ου αιώνα
Παραδοσιακά το υλικό κατασκευής του 1911 είναι το ατσάλι και αυτό συνεπάγεται βάρος και πολλές μηχανουργικές διεργασίες
Χωρίς αμφιβολία το κλασικότερο πιστόλι που παραμένει δημοφιλές είναι το μοντέλο 1911.
Σχεδιασμένο το 1910 από τον John Browning για λογαριασμό της Colt, συνεχίζει να εξελίσσεται.
Θεωρείται ακόμη και σήμερα αποτελεσματικό και πρακτικό.
Οι επικριτές του εστιάζουν στο μεγάλο για το μέγεθος του βάρος και το κόστος παραγωγής.
Είναι αλήθεια ότι νεώτερα μοντέλα που σχεδιάστηκαν 80 ή 90 χρόνια αργότερα έχουν καταφέρει με τη βοήθεια των πολυμερικών υλικών να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις στους δύο παραπάνω τομείς.
Παραδοσιακά το υλικό κατασκευής του 1911 είναι το ατσάλι και αυτό συνεπάγεται βάρος και πολλές μηχανουργικές διεργασίες.

Μια μη γραμμική εξέλιξη

Μέχρι που το 2015 η ιταλική Tanfoglio τόλμησε να κάνει το επόμενο βήμα.
Να σχεδιάσει ένα πιστόλι 1911 με πλαστικό σκελετό.
Το εγχείρημα από μόνο του δεν είναι ανήκουστο.
Στη δεκαετία του 1990 εταιρείες όπως οι Wilson Combat, STI και αργότερα η BUL έφτιαξαν πολυμερικά πιστόλια βασισμένα στο 1911, όμως οι προσπάθειες τους είχαν εστιαστεί σε αγωνιστικά όπλα με γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.
Ήταν οι προπομποί αυτού που σήμερα αναφέρεται ως “2011”, μοντέλα με παρόμοιο χειρισμό αλλά φαρδύτερες λαβές που χρειάζονται άλλου τύπου γεμιστήρες για να λειτουργήσουν.
Είναι σχεδόν παράδοξο ότι πριν την παρουσίαση του Tanfoglio 1911P (Polymer) κανείς δε σκέφτηκε να φτιάξει έναν “κανονικών διαστάσεων” σκελετό που να δέχεται τους κλασικούς μονόστηλους γεμιστήρες και τα ανταλλακτικά του αρχικού μοντέλου.
Το όπλο της ιταλικής φίρμας έχει τις ίδιες διαστάσεις με το πρότυπο της Colt και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες ασφάλειες λαβής και σκανδάλης, ελατήρια, οδηγούς, σφύρες και μηχανισμούς πυροδότησης που έχει κάθε άλλο 1911.
Στοχεύοντας σε χαμηλότερο βάρος (αλλά και κόστος όπως θα δούμε), κάποια ανταλλακτικά όπως η φωλιά του ελατηρίου σφύρας, το πώμα του επανατατικού, το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα και το “παπουτσάκι” της σκανδάλης είναι από πλαστικό.
Το πάνω μέρος του όπλου (κλείστρο και κάνη) παραμένει απαράλλακτο και συμβατό μέ κάθε ανάλογο από άλλους κατασκευαστές.
2_153.jpg
Πως το κατάφεραν;

Οι πλαστικοί σκελετοί δε μπορούν να αντέξουν το στρες λειτουργίας ενός όπλου, εφόσον υπάρχει τριβή μεταξύ συνθετικού και μετάλλου. Αργά ή γρήγορα, το σκληρότερο υλικό θα καταστρέψει το ασθενέστερο. Κατά τη χύτευση του πολυμερικού υλικού, ένα ατσάλινο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις ράγες πάνω στις οποίες παλινδρομεί το κλείστρο, ενσωματώνεται στο πλαστικό υλικό. Το πλαίσιο περιέχει επίσης τη βάση για τον εξωστήρα και όλες τις οπές από τις οποίες θα περάσουν οι πίροι στήριξης του μηχανισμού. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος φθοράς. Το καλούπι είναι φτιαγμένο ώστε περιέχει μόνιμα σχηματισμένα “πλακίδια λαβής” που στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος του σκελετού και μία ράγα picatinny κάτω από την κάνη για ανάρτηση φακών.
Οι απλοποιήσεις αυτές δίνουν ένα πιστόλι με το σχήμα, χειρισμό και διαστάσεις του 1911, το οποίο στοιχίζει περίπου 800 ευρώ και ζυγίζει (άδειο) 908 γραμμάρια. Συγκριτικά, το ατσάλινο Colt Rail Gun κοστίζει τα διπλάσια και έχει βάρος 1135 γραμμαρίων. Μετά το αρχικό 1911Ρ, η Tanfoglio έφερε στην αγορά το 1911Ρ Carry -βάρους 880 γραμμαρίων - που διαθέτει βραχύτερο κλείστρο και κάνη.
4_123.jpg
Λειτουργία και συμβατότητα

Όπως είναι αναμενόμενο, το 1911Ρ ακολουθεί τον τρόπο λύσης και αρμολόγησης των ατσάλινων “αδελφών” και αποσυναρμολογείται στα ίδια βασικά απάρτια. Δέχεται ακριβώς τους ίδιους γεμιστήρες και κατασκευάζεται σε δύο διαμετρήματα: εκτός απο το κλασικό .45 ACP υπάρχει και το δημοφιλέστερο στην Ευρώπη 9Χ19mm Para. Αυτή η δεύτερη επιλογή φαίνεται να είναι πολύ λογικη, γιατί συνδυάζει αυξημένη ανχορηγία (9 αντί 8 φυσιγγίων) και χαμηλότερη ανάκρουση.Με δεδομένο το μικρότερο βάρος, το ηπιότερο λάκτισμα του “εννιαριού” διευκολύνει τον έλεγχο.
Η μηχανική ομοιότητα με τα μεταλλικά πιστόλια τύπου 1911 σημαίνει πως οι χρήστες μπορούν να αναβαθμίσουν το πιστόλι τους με υψηλών επιδόσεων ανταλλακτικά από ανεξάρτητους κατασκευαστές, αυξάνοντας ενδεχομένως το βάρος κατά λίγα γραμμάρια.
3_138.jpg
Σε ποιούς απευθύνεται;

Οι άνθρωποι αγοράζουν ελαφρότερες εκδόσεις του Μ1911 επί δεκαετίες. Η Colt πρώτη ξεκίνησε την προσπάθεια στη δεκαετία του 1950 με το μοντέλο Commander. Με κλείστρο ίδιων διαστάσεων με του 1911Ρ Carry και αλουμινένιο σκελετό είχε σχεδόν ίδιο βάρος. Περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις με κράματα μαγνησίου ή σκανδίου έχουν επίσης σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού αλλά ελαφρού πιστολιού που να ενσωματώνει τα εργονομικά στοιχεία και την ευχρηστία του αιωνόβιου σχεδίου του Browning.
Η διαφορά είναι ότι οι προαναφερθείσες προτάσεις είναι ακριβότερες από το παραδοσιακό, ατσάλινο πρότυπο και απευθύνονται σε λίγους. Η φρέσκια ιδέα των Ιταλών, καλύπτει αυτό το κενό με μία προσιτή εναλλακτική. Θα ήταν ένα ενδιαφέρον όπλο συγκαλυμμένης οπλοφορίας που συνδυάζει δύναμη και χαμηλό βάρος με την αξεπέραστη εργονομία του σχεδίου του Browning.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης