Τελευταία Νέα
Gun Room

KELTEC SUB-2000 “καραμπινάκι” μπροστά από την εποχή του

tags :
KELTEC SUB-2000 “καραμπινάκι” μπροστά από την εποχή του
Οι ημιαυτόματες αραβίδες σε διαμετρήματα πιστολιών (Pistol Caliber Carbine: PCC) είναι σήμερα στο επίκεντρο της διεθνούς σκοποβολής.

Ευκολία εξάσκησης και κόστος

Δύο είναι οι κύριο λόγοι για τη δημοφιλία τους: Η διαρκής αστικοποίηση και έλλειψη ανοικτών εκτάσεων για τη διεξαγωγή αγώνων σκοποβολής, περιορίζουν σταδιακά τα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων.
Ο λόγος είναι το μεγάλο βεληνεκές των κλασσικών τυφεκίων. Κατασκευάζοντας τυφέκια που βάλλουν φυσίγγια πιστολιών, δίνεται η δυνατότητα για εξάσκηση ακόμη και σε στεγασμέναπεδία βολής, στα οποία φιλοξενούνται παραδοσιακά τα αγωνίσματα με πιστόλια.
Ο δεύτερος λόγος είναι το συγκριτικό κόστος όπλων και πυρομαχικών. Οι χρησιμοποιούμενες αραβίδες είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν. Συνήθως λειτουργούν με το σύστημα “απλής οπισθοδρόμησης”. Το βάρος του κλείστρου και το επανατατικό ελατήριο αρκούν για να ελέγξουν τις χαμηλές πιέσεις των πυροδοτήσεων και αντιστοίχως, η μακροζωία των απάρτιων είναι μεγαλύτερη.Μια κάνη για φυσίγγιο 5.56Χ45mm έχει για παράδειγμα όριο ζωής 10.000 βολών. Η αντίστοιχη ένος PCC θα βάλλει ως και 2,5 φορές περισσότερο πριν χρειαστεί αντικατάσταση.
g2_40.JPG

Στην καμπή του αιώνα

Πολύ πριν γίνουν δημοφιλείς οι αραβίδες αυτές, η αμερικανική KEL- TEC έφερε στην αγορά το αρχέτυπο του σύγχρονου PCC.
Το 2001 παρουσίασαν ένα αρθρωτό και αναδιπλούμενο, ελαφρό τουφέκι που ξεχώριζε για δύο χαρακτηριστικά.
Κατασκευασμένο από πολυμερή πλαστικά και χυτό αλουμίνιο κατά μεγάλο μέρος, ήταν φθηνό και ελαφρύ. Κενό δε ξεπερνούσε τα 1,9 κιλά και όταν αναδιπλωνόταν η κάνη, μετρούσε μόλις 42 εκατοστά. Επίσης λειτουργούσε με
 φυσίγγια πιστολιού 9mm και χρησιμοποιούσε γεμιστήρες από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της εποχής.
Έτσι οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούσαν να παραγγείλουν το δικό τους με λαβή συμβατή με το Beretta 92, CZ 75, Glock 17 ή Smith 5906.
Μια παρόμοια έκδοση του δέχοταν φυσίγγια και γεμιστήρες από τα αντίστοιχα πιστόλια διαμετρήματος .40SW (που ήταν το κατεξοχήν αστυνομικό φυσίγγιο της εποχής). Ο κατασκευαστής στόχευε στους αστυνομικούς και πολίτες που την ίδια χρονική περίοδο χρησιμοποιoύσαν τα αντίστοιχα πιστόλια. Αυτό σήμαινε πως τροφοδοτούσαν ταυτόχρονα το πιστόλι και το μακρύκανο όπλο τους από την ίδια πηγή πυρομαχικών.
g3_36.JPG
Εύκολη και διακριτική μεταφορά

Το όπλο δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία στους αστυνομικούς ή τους σκοπευτικούς κύκλους. Όμως το μικρό βάρος και το γεγονός ότι δίπλωνε στα δύο, τράβηξε την προσοχή ενός διαφορετικού κοινού.
Κατασκηνωτές, άνθρωποι που ταξίδευαν με κανώ, πεζοπόροι και σωματοφύλακες. Εκείνοι έψαχναν για ένα διακριτικό όπλο που θα ήταν ευκολότερο στο χειρισμό και πιο εύστοχο από ένα πιστόλι. Το γεγονός ότι λειτουργούσε με τα ίδια φυσίγγια, το καθιστούσε ελκυστικότερο.
Διπλωμένο χωρούσε σε ένα σακίδιο και εξυπηρετεί τον ίδιο βασικό σκοπό με ένα ελαφρό τυφέκιο μικρού διαμετρήματος (πχ. 22LR ή cal. 36) αλλά με μεγαλύτερη ισχύ και εύρος χρήσης. Παρά την απλή και ελαφριά κατασκευή του έχει αποκτήσει μια φήμη αξιοπιστίας και αντοχής.
g4_30.JPG

Μοναδικό αλλά γνώριμο

Το SUB-2000 δέχεται το γεμιστήρα στη λαβή, όπως τα σύγχρονα πιστόλια και η αφαίρεση του γίνεται μέσω ενός κουμπιού στη συνήθη θέση. Μια ασφάλεια πάνω από τη λαβή κλειδώνει τη
σχαστηρία και την κίνηση της σκανδάλης. Ο μοχλός όπλισης εξέχει από το κάτω μέρος του σωλήνα κοντακίου. Σύροντας τον προς τα πίσω, το κλείστρο οπισθοχωρεί και φορτώνει το πρώτο φυσίγγιο. Νία εγκοπή στο κοντάκι επιτρέπει την αγκίστρωση του σε ανοικτή θέση.
Το κλείστρο είναι απλό και συνεργάζεται με ένα επανατατικό ελατήριο που διατρέχει το σωλήνα του κοντακίου. Η διάταξη τοποθέτησης τους θυμίζει το Colt AR15. Όλα βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τον ώμο του χρήστη, στέλνοντας την ανάκρουση κατευθείαν πίσω και συγκρατώντας την αναπήδηση της κάνης.
Αυτό με τη σειρά του φέρνει το μάγουλο του σκοπευτή πολύ χαμηλά στον άξονα της κάνης και δημιουργεί την ανάγκη για υπερυψωμένα σκόπευτρα. Είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να μην ενοχλούν όταν το όπλο διπλώνεται για μεταφορά.
Οι νεώτερες εκδόσεις περιλαμβάνουν και ράγες γιά εύκολη τοποθέτηση οπτικών red dot και φακών. Η θυρίδα απορρίπτει τους κάλυκες από τη δεξιά πλευρά και το πτυσσόμενο κοντάκι μπορεί να ταιριάξει σε πολλά μήκη.
Ο συνθετικός χειροφυλακτήρας πέρα από το να προστατεύει τα χέρια από τη ζεστή επιφάνεια της κάνης, σχηματίζει μια σειρά από ράγες διασύνδεσης M-LOK. Έτσι επιτυγχάνεται ταυτόχρονη μείωση βάρους και δυνατότητα ανάρτησης παρελκομένων. Κατά πόσο είναι σοφό και απαραίτητο να “φορτωθεί” ένα τέτοιο τουφέκι με βαριά και πολύπλοκα εξαρτήματα, είναι αμφιλεγόμενο. Η όλη ουσία του SUB-2000 είναι το ελάχιστο μέγεθος και βάρος για ένα όπλο με χαμηλή ανάκρουση και βεληνεκές λίγο πάνω ή κάτω από τα 100 μέτρα.
Μετά σπό δύο δεκαετίες ύπαρξης στην αγορά, το μοντέλο έχει αποκτήσει ένα μικρό άλλα πιστό κοινό που χρειάζεται ακριβώς ένα τέτοιο όπλο. Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλα σχέδια όπως το Ruger PC-9 προσπαθούν να καλύψουν τον ίδιο χώρο. Η ύπαρξη τους επιβεβαιώνει το πόσο πρωτοποριακό ήταν το Keltec πριν τόσα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης