Τελευταία Νέα
Gun Room

Korth Super Sport γερμανική Avant-Garde σχεδίαση σε .357 Magnum

tags :
Korth Super Sport γερμανική Avant-Garde σχεδίαση σε .357 Magnum
Πολλοί θα συμφωνήσουν πως η εταιρεία που φέρει το όνομα του Γερμανού από το Έσσεν φτιάχνει κάποια από τα ποιοτικότερα όπλα χειρός στον κόσμο
O Willi Korth (Βίλυ Κόρθ) εκπαιδεύτηκε ο μηχανικός και εργαζόταν στη βιομηχανία σιδηροδρόμων.
Το 1954 ξεκίνησε, κυριολεκτικά στο γκαράζ του, να κατασκευάζει περίστροφα εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του στη μεταλλοτεχνία.
Πολλοί θα συμφωνήσουν πως η εταιρεία που φέρει το όνομα του Γερμανού από το Έσσεν φτιάχνει κάποια από τα ποιοτικότερα όπλα χειρός στον κόσμο.

Super Sport .357

Η “καρδιά” κάθε περιστρόφου είναι η κάνη.
Εκείνη του Korth σχεδιάστηκε και παράγεται από τη διάσημη Lothar Walther από ανοξείδωτο ατσάλι.
Διαθέτει μήκος 15 εκατοστών και πολυγωνικές ραβδώσεις, αντί των συνηθέστερων χαραγμένων αυλακώσεων.
Η πολυγωνική ράβδωση υποτίθεται πως εξασφαλίζει ομοιόμορφη επαφή της βολίδας με τη βολίδα και χαμηλότερη διαφυγή αερίων.
Το βήμα, δηλαδή ο ρυθμός περιστροφής είναι επίσης διαφορετικό. Σε σχέση για παράδειγμα με τα αμερικανικά όπλα (Smith & Wesson, Colt, Ruger) η κάνη του Korth εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γρηγορότερα σε μόλις 25cm. Αυτός είναι ένας συμβιβασμός γιατί το Super Sport απευθύνεται στην Ευρώπη και από την αρχή σχεδιάστηκε ως όπλο τριών εναλλακτικών διαμετρημάτων: .38 Special, .357 Magnum, 9mm Para.
Το τελευταίο χρησιμοποιεί κοντύτερες βολίδες μικρότερου βάρους, οπότε ένα “ταχύτερο” βήμα ράβδωσης είναι αναγκαίο για να τις σταθεροποιεί.
Επειδή οι κάλυκες των 9mm δε διαθέτουν πυθμένιο συγκράτησης, ένα διαφορετικό βυκίο είναι απαραίτητο με το κατάλληλο μήκος θαλάμης για το βραχύ κάλυκα. Το Super Sport είναι σχεδιασμένο ώστε ανοίγοντας το βυκίο και πιέζοντας ένα μοχλό, να αφαιρείται και να αντικαθίσταται από το εναλλακτικό σε δευτερόλεπτα.
Το κλείδωμα στο σκελετό γίνεται σε τρία σημεία, εξασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση του συνόλου. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της Korth. Ο έξτρα κύλινδρος με τον άξονα του κοστίζει 997 ευρώ (σχεδόν όσο ένα Ruger GP100).
2_145.jpg
Σπονδυλωτή σχεδίαση

Το βυκίο και η κάνη εδράζουν σε ένα ατσάλινο κορμό, ο οποίος περικλείει το μηχανισμό της σκανδάλης.
Ταυτόχρονα είναι η βάση για τη λαβή. Κατασκευάζεται με πολύ μικρές ανοχές.
Για παράδειγμα, το κενό μεταξύ βυκίου και κώνου προσαρμογής στο στόμιο της κάνης δε ξεπερνά το 0,1mm. Αυτό σημαίνει ότι ο κύλινδρος πρέπει να περιστρέφεται με απόλυτη ακρίβεια, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει η λειτουργία του όπλου.
Η κάνη περιβάλλεται από ένα σασί, το οποίο χρησιμεύει ταυτόχρονα ως φωλιά για τον εξωστήρα και βάση για σκοπευτικά όργανα. Καλύπτεται στην κορυφή και τις δύο πλευρές από μήκη ράγας Picatinny, επιτρέποντας έτσι την προσαρμογή στόχαστρου red dot αλλά και φακών, ή άλλων βοηθημάτων.
Στο κάτω μέρος δέχεται βαρίδια για να προσαρμόσει το κέντρο βάρους στις προτιμήσεις του χειριστή.
Το σασί στερεώνεται με βίδες τορξ στον κορμό και οι δύο πλάγιες ράγες μπορεί να αφαιρεθούν κατά βούληση για να ελαφρύνουν το σύνολο.
Το πλήρες βάρος με όλη την εγκατάσταση είναι 1.640 γραμμάρια.
Σίγουρα άβολο για ολοήμερη μεταφορά. Όμως το SS προορίζεται για σκοποβολή και τα παραπάνω γραμμάρια στο ρύγχος μειώνουν την ανάκρουση και την ανύψωση της κάνης.
Όχι τυχαία, η Korth σχεδίασε τη λαβή της στο ίδιο σχήμα και μέγεθος με τα μοντέλα “L” της Smith-Wesson.
Έτσι οι κάτοχοι του όπλου επωφελούνται από εκατοντάδες επιλογές πλακιδίων, αν δεν τους καλύπτουν εκείνα που προσφέρει ο κατασκευαστής.
Βέβαια το ίδιο το εργοστάσιο αναλαμβάνει την κατασκευή εξατομικευμένων λαβών, συχνά με εξωτικά υλικά και υψηλής αισθητικής ξύλα.
Τέλος, η σκανδάλη λειτουργεί σε διαμορφώσεις διπλής και μονής ενέργειας.
Το βάρος έλξης αντιστοίχως ορίζεται κοντά στα 4,2 και 1,7 κιλά. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τη διαδρομή πριν και μετά την απελευθέρωση της σφύρας καθώς και την προφόρτιση του ελατηρίου της.
3_126.jpg
Σκοπευτικά – ιδιαίτερη μνεία

Το εντυπωσιακότερο οπτικά σημείο του Super Sport σε σχέση με τα άλλα περίστροφα είναι τα σκοπευτικά του.
Επηρεασμένα από τα αγωνίσματα σταθερού στόχου, είναι ρυθμιζόμενα σε κάθε πιθανή έννοια.
Για παράδειγμα το πίσω δεν μετακινείται απλώς για ρύθμιση ύψους και διεύθυνσης.
Μια δεύτερη βίδα επιτρέπει στο χειριστή να ρυθμίζει σε βήματα των 0,08mm το εύρος του κλισιοσκοπίου! Ουσιαστικά ο σκοπευτής ελέγχει “πόσο φως” βλέπει μέσα από το σκόπευτρο.
Εμπρός, η ακίδα είναι ακόμη πουπλοκότερη. Μια ολόκληρη βάση με προστατευτικά “αυτιά” που καλύπτουν την ακίδα μετακινείται κατά διεύθυνση και ύψος.
Επιπλέον ο σκοπευτής μπορεί να “μηδενίσει” τα στόχαστρα σε τέσσερις διαφορετικές προεπιλεγμένες θέσεις και να τις ανακαλεί αυτόματα με το γύρισμα μίας βίδας.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ρυθμίσει το όπλο με ένα τύπο φυσιγγίου πχ. για διαφορετικές αποστάσεις.
Ή εναλλακτικά να έχει “αποθηκευμένες” τις θέσεις της ακίδας πχ. για γομώσεις για .38, .357 και 9mm την ίδια στιγμή. Η ύπαρξη της ράγας picatinny στη ράχη του όπλου επιτρέπει και παράλληλη χρήση διόπτρας ή red dot για τις αντίστοιχες εφαρμογές.
4_114.jpg
Χειροποίητη ποιότητα

Το μυστικό της Korth είναι η μοναδικότητα. Κάθε όπλο που φτιάχνουν είναι ουσιαστικά χειροποίητο με δεκάδες ώρες ταιριάσματος και “γυαλίσματος” των μερών του μηχανισμού, ελάχιστες ανοχές και εξαιρετικά ομαλή λειτουργία. Είναι ικανά να στέλνουν το περιεχόμενο ενος βυκίου σε κύκλο 2-2,5 εκατοστών από τα 25 μέτρα με μονότονη ακρίβεια.
Δεν είναι τυχαίο πως η εταιρεία έφτιαξε τη φήμη της πάνω σε σκοπευτικά περίστροφα που κέρδιζαν επι χρόνια πρωταθλήματα.
Πέρα από το λειτουργικό μέρος, υπάρχει και μια άλλη αξία. Κάθε περίστροφο είναι βάση -ένας καμβάς αν θέλετε- για προσωποποιημένα αντικείμενα τέχνης που συνδυάζουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα.
Τα καλύτερα κράματα μετάλλων, αψεγάδιαστο φινίρισμα, σκαλίσματα, λαβές από πολύτιμο ξύλο, σημαίνουν ότι το τελικό αντικείμενο μπορεί να διαμορφωφεί όπως ακριβώς επιθυμεί ο χρήστης.
Οι τιμές είναι ανάλογες.
Το “κατώφλι” για το βασικό μοντέλο Super Sport με τις σκοπευτικές βελτιώσεις βρίσκεται στις 4.500 ευρώ.
Μια εκτενής λίστα με αξεσουάρ και εξειδικευμένα απάρτια ανεβάζουν το λογαριασμό, ανάλογα με τις επιθυμίες και το πορτοφόλι του κατόχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης